NE MOŽE IM ZAPAD NIŠTA: Rusi pronašli novi način za vađenje nafte iz dubokih slojeva

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 08:31

ZAPOSLENI Kazanskog federalnog univerziteta (KFU) osmislili su novu tehnologiju koja će omogućiti vađenje visokoviskozne nafte iz velikih dubina, koja se već testira u praksi, rečeno je iz Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije.

НЕ МОЖЕ ИМ ЗАПАД НИШТА: Руси пронашли нови начин за вађење нафте из дубоких слојева

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rezerve teške nafte visokog viskoziteta su važna komponenta resursne baze ruske naftne industrije.

Međutim, takvu naftu je teško preraditi, jer se zbog visokog viskoziteta teško ispumpava iz rezervoara.

Ideja naučnika KFU je da pri ekstrakciji takvog ulja koriste katalizatore koji sadrže metal u kombinaciji sa mikrotalasnim zračenjem (mikrotalasno polje).

Ubrizgavanje takvih katalizatora u rezervoar omogućava povećanje povrata nafte i smanjenje ugljičnog otiska zbog nadogradnje nafte, u kojoj transformacija sastava teške nafte pod dejstvom katalizatora dovodi do smanjenja visokomolekularnih komponenti i povećanja mobilnosti nafte, objasnio je vodeći istraživač u istraživačkoj laboratoriji.

Prema istraživaču, upotreba ovakvih katalizatora omogućava ekstrakciju nafte visokog viskoziteta sa dubine do jednog kilometra. Da bi mogli da izvuku naftu iz dubljih slojeva, naučnici KFU su razvili tehnologiju takozvane mikrotalasne akvatermolize, koja omogućava efikasno smanjenje viskoziteta teške nafte.

- Ako su čestice katalizatora koji sadrže metal izloženi mikrotalasnom zračenju, temperatura u njihovoj blizini će porasti na 400 stepeni Celzijusa i više. To omogućava dublji stepen konverzije visokomolekularnih neugljovodoničnih komponenti nafte (smole, asfalteni, supstance slične koksu), što obezbeđuje povećanje pokretljivosti nafte u porozno okruženje rezervoara i poboljšano izvlačenje nafte - rekao je Vahin.

Prema njegovim rečima, razvijena metoda omogućava vađenje nafte visokog viskoziteta sa veće dubine nego ranije. Pored toga, može se koristiti za preradu ostataka teške nafte i drugih vrsta teških ugljovodoničnih sirovina u fabrici. Za kombinaciju sa mikrotalasnim poljem, naučnici preporučuju korišćenje čestica jeftinog magnetita.

- Do danas su završena četiri ubrizgavanja in situ katalizatora po nalogu vodećih naftnih kompanija, a peto ubrizgavanje se priprema u bliskoj budućnosti na Kubi - dodao je Vahin. Implementacija razvoja planirana je za 2024-2025.

Istraživanje je sprovedeno u okviru programa Prioritet 2030 Ministarstva prosvete i nauke Ruske Federacije, jedne od mera državne podrške univerzitetima u okviru nacionalnog projekta "Nauka i univerziteti".

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati