"TREBA DA BUDU DOKAZI ZA VOJNI SUD": Volodin o priznanjima Olanda i Merkelove

Novosti online

18. 01. 2023. u 09:24

IZJAVE rukovodioca Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Alekseja Danilova da se kijevski režim spremao za sukob sa Rusijom pre početka specijalne operacije treba da bude dokaz za vojni sud, saopštio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin na svom Telegramu.

ТРЕБА ДА БУДУ ДОКАЗИ ЗА ВОЈНИ СУД: Володин о признањима Оланда и Меркелове

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Prema njegovom mišljenju, izjava Danilova dopunjuje priznanja bivših lidera Francuske i Nemačke, Fransoa Olanda i Angele Merkel, o Minskim sporazumima sa Rusijom. On je izjavio da su oni potvrdili potrebu za operacijom radi zaštite od pretnji bezbednosti i stanovnika Donbasa i državljana Rusije.

- Priznanja predstavnika kijevskog režima i bivših lidera Nemačke i Francuske treba da budu iskorišćena kao dokaz za međunarodni vojni tribunal. Ovi lideri su planirali da započnu svetski rat sa predvidljivim posledicama. I zaslužuju kaznu za svoje zločine - istakao je ruski političar.

Ranije su Oland i Merkelova izjavili da su Minski sporazumi dali kijevskom režimu vreme da ojača. Početkom decembra, nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu izdanju „Cajt“ otkrila koji je bio cilj Minskih sporazuma. Prema njenim rečima, Minski sporazumi iz 2014. godine bili su pokušaj da Ukrajina dobije na vremenu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su reči Angele Merkel bile neočekivane i razočaravajuće.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara 2022. godine objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "NIKADA VIŠE NEĆEMO SLATI DECU U SARAJEVO": Ovo je hotel u kom su napadnuta srpska deca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

JEZIVA FOTOGRAFIJA: Pronađena u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima - Srbi obešeni o drvo (FOTO)