ZAPAD NEMA DOSTA TENKOVA NI ZA SEBE: Muke vodećih evropskih sila oko isporuke 14 teških borbenih vozila tipa "Čelindžer 2" Ukrajini

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

18. 01. 2023. u 06:00

ODLUKOM zvaničnog Londona da isporuči 14 teških tenkova tipa "čelindžer 2" Ukrajini, zamišljeno je da započne nova era jače pomoći saveznika Kijevu.

ЗАПАД НЕМА ДОСТА ТЕНКОВА НИ ЗА СЕБЕ: Муке водећих европских сила око испоруке 14 тешких борбених возила типа Челинџер 2  Украјини

Foto Vikipedija

Tu se, pre svega, očekuje i reakcija još dva značajna evropska proizvođača, Francuske i Nemačke, ali stvari se ne odvijaju kako je zacrtano. Problem su i količina, i logistika, i vreme.

Očekuje se da na scenu stupi Nemačka, tim pre što je iz Berlina neophodna dozvola da Poljaci proslede nemačke tenkove "leopard 2", ali to odobrenje, zbog neslaganja u nemačkoj vlasti, ne stiže. Poznavaoci prilika ističu da bi kancelar Olaf Šolc ipak mogao da popusti pred silnim pritiscima iz Varšave i drugih saveznika. Slanje tenkova je predstavljalo crvenu liniju u zatezanju odnosa s Moskvom, ali zapadnoevropske pristalice promene ove politike se pozivaju na granatiranje civilnih ciljeva u Ukrajini.

U redu za slanje ovog tipa tenkova su i Litvanija, Finska i Španija, dok Švedska o tome razmišlja. Ali, čak i kada bi Šolc popustio, pitanje je koliko bi to moglo da bude od koristi Ukrajincima, jer količine ne bi bile dovoljne, smatraju ovdašnji vojni analitičari.

Nemački predsednik Štajnmajer sa Ukrajinskim kolegom Zelenskim, Foto AP

Postavlja se i pitanje slanja francuskih tenkova tipa "lekler" koji su u istoj kategoriji s nemačkim i britanskim. Bivši pukovnik francuske vojske Per de Jong ističe da ih Francuska, jednostavno, nema dovoljno - samo 222. Predavač iz Fondacije za strateška istraživanja Frederik Kost naglašava da su Francuskoj ti tenkovi potrebni za ličnu zaštitu, tim pre što se 13 već nalazi u Rumuniji, dok će 68 biti renovirano.

- Ako bismo prebacili tenkove "lekler" u Ukrajinu, Francuska bi bila oslabljena - upozorava ovaj stručnjak.

Pukovnik De Jong takođe navodi pitanje nedovoljne količine, smatrajući da Ukrajini problem ne rešava nekoliko desetina tenkova, već stotine, što nije na raspolaganju. Tu je u pitanju i rok isporuke, jer su za organizovano prebacivanje glomaznog oruđa teškog nekoliko desetina tona potrebna dva do tri meseca.

POTREBNA RAZNOLIKA MUNICIJA

KONAČNO, postavlja se i pitanje logistike, jer sa tako "šarenolikom" isporukom ukrajinskim snagama bilo bi izuzetno teško da organizuju strategiju. Primera radi, britanski "čelindžer 2" ima poseban kalibar koji ne koristi nijedan drugi tenk. Svaki tip tenkova zahteva sopstvenu municiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju