ŠPANSKA VOJNA POMOĆ KIJEVU: Madrid izdvojio više od 300 miliona evra

P. Z. S. / ria.ru

17. 01. 2023. u 17:23

ŠPANSKA vlada je od početka sukoba u Ukrajini izdvojila više od 300 miliona evra vojne pomoći Kijevu, izjavio je u utorak premijer Kraljevine Pedro Sančez, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Davosu.

ШПАНСКА ВОЈНА ПОМОЋ КИЈЕВУ: Мадрид издвојио више од 300 милиона евра

Foto: Printscreen

-Prošle godine Španija je stvorila najveći paket humanitarne pomoći u svojoj istoriji za ukrajinski narod, pružajući vojnu podršku (zemlji) vrednu više od 300 miliona evra, rekao je on.

Premijer je podsetio da je Španija takođe pružila privremenu zaštitu za više od 150.000 ukrajinskih izbeglica. Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kijev.

Predsedniče Zelenski, mi ćemo vam pokriti leđa“, zaključio je Sančez.

Prošle nedelje je špansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je počelo obuku 225 ukrajinskih vojnika, uključujući 198 mobilisanih vojnika bez vojne obuke. U decembru je objavljeno da Španija planira da obučava oko 2.400 ukrajinskih vojnika godišnje, u proseku 400 ukrajinskih vojnika svaka dva meseca, u okviru modula o osnovnoj obuci, uklanjanju eksplozivnih naprava, borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, streljaštvu i obuci paramedicine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)