TRI DECENIJE SEJAO SMRT, LEČENJE MU DOŠLO GLAVE: Cela Italija slavi hapšenje bosa sicilijanske mafije Matea Mesine Denara - Dijabolika

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

17. 01. 2023. u 09:30

NAJTRAŽENIJI italijanski mafijaški bos Mateo Mesina Denaro (60) lečio se, pod imenom Andrea Bonafede, godinu dana od tumora u privatnoj klinici "La Madalena" u Palermu. Juče ujutro uhapšen je u baru upravo naspram te bolničke strukture.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ СЕЈАО СМРТ, ЛЕЧЕЊЕ МУ ДОШЛО ГЛАВЕ: Цела Италија слави хапшење боса сицилијанске мафије Матеа Месине Денара - Дијаболика

Foto: Profimedia

- To je velika pobeda za državu koja pokazuje da se ne predaje pred mafijom - komentarisala je hapšenje najvećeg sicilijanskog mafijaša "Koza nostre" premijerka Đorđa Meloni.

Bio je u bekstvu tri decenije i smatran jednim od najopasnijih begunaca na svetu. Melonijeva se zahvalila svima koji su učestvovali u hapšenju "tako moćnog predstavnika organizovanog mafijaškog kriminala".

- Ova vlada imaće uvek kao reflektor pred sobom one koji su bili nacionalni heroji u borbi protiv mafije, sudije Paola Borselinoa i Đovanija Falkonea - naglasila je Melonijeva.

Biografija ovog "krvavog bosa" je obimna. Imao je za učitelja oca Frančeska, zvanog Don Čičo, šefa mafije u Trapaniju, ali i najvećeg među bosovima Tota Rinu. Nazvan Dijabolik, ima mnogo krvi na rukama, direktno i posredno, u udruženim mafijaškim grupama. Bio je ljubimac Tota Rine, a efekat hapšenja je tim veći što je usledilo samo dan posle 30-godišnjice lišavanja slobode i Tota Rine, šefa organizovane mafije.

Mateo Mesina Denara, Foto AP

Osim što je bio nesporni bos mafije u Trapaniju, on je proširio aktivnosti i u sicilijanske provincije Agriđento i Palermo - upravnik imanja u Trapaniju, solana u Trapaniju, a 1989. godine prvi put je bio prijavljen za umešanost u obračun dva klana.

Potom je 1991. godine bio odgovoran za ubistvo Nikole Konzalesa, vlasnika jednog hotela.

Njegov otac je već bio u bekstvu od 1990. godine, a Mateo je jula 1992. bio izvršilac ubistva Vinčenca Milacoa i njegove životne saputnice.

Posle hapšenja Tota Rine, Denaro prelazi na drugačiju strategiju, krvaviju, atentate dinamitom, sa najvećim mafijašima tog doba, uključujući i Đovanija Bruskea. Denaro je imao svog čoveka u Rimu, Antonija Skarana, rasturača droge koji ga je snabdevao logistikom za račun vatrenog klana iz Palerma koji je izvršio atentate dinamitom u Firenci, Milanu i Rimu, kada je poginulo 10 osoba, a 106 povređeno, uz ogromnu materijalnu štetu.

U leto 1993. godine odlazi na odmor na sever Italije u mesto Forte dei Marmi sa dvojicom mafijaša i od tada mu se gubi svaki trag. Njegova "posredna ruka" izvršila je još atentata. Zna se za jedan iz marta 1994, a najmonstruozniji je kidnapovanje dečaka Đuzepa di Matea, kako bi primorali oca Santina da povuče obelodanjivanje masakra "Koza nostre" u mestu Kapači, kada je poginuo sudija Đovani Falkone sa još četiri osobe.

Foto AP

Mafija je držala dete 779 dana u zatvoru, a potom su ga brutalno rastrgli i leš istopili u kiselini. Saradnici pravde svedočili su u rekonstrukciji ubistava 2000. godine, kada je Denaro osuđen na doživotnu robiju u odsustvu.

Građanima Sicilije ovo hapšenje pothranjuje nadu za budućnost. Aplauzima i podignutim rukama izrazili su zadovoljstvo kad su saznali da je uhapšen Mesina Denaro, jer im stiže sigurnost i mogućnost da slobodno rade a ne budu ucenjivani i opljačkani.

NIJE SE OPIRAO

Godinama se istraga sprovodila u tišini, na identifikovanju, kretanju i najzad hapšenju mafijaškog bosa. Prilikom hapšenja nije se opirao, odveden je u najčuvaniji zatvor, ali ne zna se gde. Optužnica ga tereti za mafijaško udruživanje, brojna ubistva, masakre, pljačke, držanje oružja i eksploziva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni