NAZARBAJEVU I NJEGOVOJ PORODICI ODUZETE PRIVILEGIJE: Bivši predsednik Kazahstana izgubio velika politička ovlašćenja

Novosti online

13. 01. 2023. u 10:35

KAZAHSTANSKE vlasti danas su ukinule zakon kojim se daju velika ovlašćenja bivšem predsedniku Nursultanu Nazarbajevu i njegovoj porodici, koji su tri decenije vladali najvećom državom u centralnoj Aziji.

НАЗАРБАЈЕВУ И ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ ОДУЗЕТЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ: Бивши председник Казахстана изгубио велика политичка овлашћења

Foto: Printskrin

"Na zajedničkoj sednici odbora parlamenta, poslanici su usvojili zakon o poništavanju zakona o prvom predsedniku Kazahstana", prenela je tamošnja agencija Kazinform.

Prema zakonu "o prvom predsedniku" usvojenom 2000. godine, Nazarbajev je imao velika politička ovlašćenja, dok je njegova porodica, koja je kontrolisala veliki deo privrede, imala pravni imunitet, piše Beta.

Pored toga, bivšem predsedniku, poznatom po gajenju kulta ličnosti, oduzeta je počasna titula "šefa nacije" i to nekoliko meseci pošto je glavnom gradu Astani vraćeno to staro ime. Astana je tokom vladanja Nazerbajeva preimenovana u Nursultan.

Posle iznenadne ostavke u martu 2019. godine, Nazarbajev je nastavio sa svojim rođacima da igra važnu ulogu u Kazahstanu.

Ukidanje tog zakona bilo je nezamislivo pre više od godinu dana. Međutim, politički pejzaž je promenjen posle nemira u januaru 2022. godine.

Tada je u sukobima između policije i demonstranata poginulo 238 ljudi.

Demonstranti su tada Nazarbajeva optužili da se obogatio na štetu stanovništva koje se suočava sa sve većim ekonomskim poteškoćama.

Sadašnji predsednik Kasim-Žomart Tokajev, koji se dugo smatrao pomoćnikom Nazarbajeva, kritikovao je svog bivšeg mentora i obećao promene.

Poslednjih meseci nekoliko rođaka Nazarbajeva (82) razrešeno je odgovornih funkcija.

Rođaku Nazarbajeva, bivšem premijeru i šefu tajne službe Karimu Masimovu sudi se za veleizdaju i optužen je za organizovanje nereda u januaru prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSI NADIRU: Ukrajina užurbano gradi novu liniju odbrane