DANAS POČINJU IZBORI U ČEŠKOJ: Tri favorita za drugi krug

Tanjug

13. 01. 2023. u 09:11

PENZIONISANI general Petr Pavel, koji je službovao na visokim položajima u NATO-u, važi za blagog favorita na predsedničkim izborima u Češkoj koji počinju danas, prenosi Rojters.

ДАНАС ПОЧИЊУ ИЗБОРИ У ЧЕШКОЈ: Три фаворита за други круг

Foto: AP

On je prema anketama ispred bivšeg premijera Andreja Babiša i profesorke ekonomije Danuše Nerudove, troje od ukupno osam kandidata koji imaju šansu da prođu u drugi krug, pošto nijedan kandidat, prema istraživanjima, ne može da osvoji 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu glasanja koje se završava u subotu.

STEM je u nedelju 8. januara objavio rezultate ankete rađene prvih dana Nove godine, a prema njima, Andrej Babiš bi u prvom izbornom krugu osvojio 27,9 odsto glasova, general Petr Pavel 26,7, dok bi na trećem mestu bila Danuše Nerudova sa 24,4 odsto glasova, prenosi Dojče vele.

Istraživanje STEMA, ali i druge ankete, pokazuju da bi u drugom krugu, koji će se održati od 27. do 28. januara, Babiš osvojio 10 do 20 odsto glasova manje od protivkandidata.

General Petr Pavel, koji je bio šef vojnog komiteta NATO-a, a prethodno i načelnik Generalštaba češke armije, ima blistavu tridesetogodišnju vojnu karijeru.

Odlikovan je Ordenom francuske legije časti, jer je tokom rata u Hrvatskoj 1993. godine uspeo da spase jednu opkoljenu francusku jedinicu koja je bila deo trupa UN.

Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da osvoji predsedničku funkciju i zameni svog saveznika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi mandat.

Češki sud oslobodio je u ponedeljak bivšeg premijera optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera i jednog od favorita na ovonedeljnim predsedničkim izborima.

Jedan od prvih koji mu je čestitao bio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je svom prijatelju savetovao da "nastavi borbu".

Foto: AP

Babiš je u utorak posetio francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi pokazao svoje šire veze u Evropi.

Pavel se tokom kampanje distancirao od Orbana, koji ima neslaganja sa partnerima iz EU oko vladavine prava, a takođe je doveo u pitanje članstvo Češke u  Višegradskoj grupi, koja pored Mađarske uključuje Poljsku i Slovačku.

- Kada se danas toliko razilazimo po fundamentalnim pitanjima, upitno je da li uopšte treba da budemo deo ovog formata - rekao je Pavel tokom debate u sredu, prenosi Rojters.

Nerudova (44) je treća po anketama i bila bi prva žena na toj funkciji, koju je prvi obavljao Vaclav Havel nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine, a trenutno je obavlja Miloš Zeman, koji je tokom svoja dva petogodišnja mandata pokušavao da izgradi bliže odnose sa Kinom i Rusijom.

Ona se, kao i Pavel, zalaže se za prelazak na evro i zagovornik je Havelove spoljne politike vođene ljudskim pravima.

Ne očekuje se da će novi predsednik, koji po ustavu nema velika izvršna ovlašćenja, biti izabran u prvom krugu koji se održava danas i u subotu, što bi značilo da će drugi krug, po svemu sudeći, biti održan 27. i 28. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TOTIJEVA DEPRESIJA: Umro mi je otac, a onda sam shvatio da me žena vara - to više nisam bio ja