OSLOBOĐEN ANDREJ BABIŠ: Bio optužen za prevaru sa subvencijama EU

Tanjug

09. 01. 2023. u 11:14

ČEŠKI sud oslobodio je danas bivšeg premijer Andreja Babiša optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera i favorita na ovonedeljnim predsedničkim izborima.

ОСЛОБОЂЕН АНДРЕЈ БАБИШ: Био оптужен за превару са субвенцијама ЕУ

Foto: Profimedia

Tužilaštvo je tražilo za Babiša novčanu i uslovnu kaznu zatvora, optužujući ga da je nezakonito prisvojio oko dva miliona evra, namenjenih za izgradnju rekreativno-kongresnog centra u blizini Praga, prenosi Rojters.

Babiš, koji nije prisustvovao današnjem izricanju presude, ranije je negirao bilo kakvo krivično delo.

U završnoj izjavi koju je u petak dao na sudu, Babiš je ocenio da je ceo slučaj bio politički motivisan.

- Celo suđenje je osmišljeno kao politički motivisan proces, bez ikakvih dokaza - rekao je on novinarima napuštajući sudnicu u petak.

Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da osvoji predsedničku funkciju i zameni svog saveznika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi mandat.

Oslobađajuća presuda mogla bi da mu poboljša izborne šanse, a rezultati anketa pokazuju da se Babiš približio svojim nezavisnim rivalima Petru Pavelu i Danuši Nerudovoj.

Ne očekuje se da će novi predsednik biti izabran u prvom krugu koji se održava u petak i subotu, što bi značilo da će drugi krug, po svemu sudeći, biti održan 27. i 28. januara.

BONUS VIDEO: Putin se provozao Krimskim mostom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MODI HOĆE TREĆI MANDAT: Pravo glasa u Indiji ima 968 miliona ljudi