"USPOSTAVLJANJE MIRA OD SUŠTINSKOG ZNAČAJA": SAD veruju da Indija može pomoći rešavanje sukoba u Ukrajini

Srna

07. 01. 2023. u 11:51

SAD veruju da bi Indija i neke druge zemlje koje održavaju odnose sa Moskvom i Kijevom mogle da pomognu u rešavanju sukoba u Ukrajini, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

УСПОСТАВЉАЊЕ МИРА ОД СУШТИНСКОГ ЗНАЧАЈА: САД верују да Индија може помоћи решавање сукоба у Украјини

FOTO: AP/Tanjug

- Primili smo k znanju saopštenje Kremlja da je Rusija spremna da se uključi u dijalog, ali samo ako se prizna nova teritorijalna realnost. To je jasan znak, kao i svaki drugi, da Moskva nema istinsku volju da se upusti u dijalog i diplomatiju koji će dovesti do pravednog i trajnog mira - rekao je Prajs na konferenciji za novinare, preneo je TASS.

On je izrazio uverenje da države kao što je Indija u ovom trenutku mogu imati posebnu ulogu koju SAD pozdravljaju.

Prema rečima portparola, SAD su u "redovnom bliskom kontaktu sa Indijom u vezi sa tim šta mogu da učine da Rusiju pozovu na odgovornost i nametu "dodatne troškove Moskvi" za specijalnu vojnu operaciju.

On je rekao da Vašington i Nju Delhi možda ne dele uvek potpuno iste pristupe politici, ali da dele posvećenost održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet koji je u srcu globalnog strateškog partnerstva sa Indijom.

- Mi smo saglasni sa Indijom da je uspostavljanje trajnog mira u Ukrajini od suštinskog značaja - rekao je Prajs.

On je naveo da Sjedinjene Države veruju da "zemlje poput Indije koje imaju odnose sa Rusijom i Ukrajinom, mogu biti u poziciji da uspostave dijalog i diplomatiju koja bi jednog dana mogla staviti tačku" na sukob u Ukrajini, prenio je TASS.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA TOKOM POŽARA U MOSKVI: Trenutak kad počinje da gori tržni centar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju