NAKON 15 KRUGOVA GLASANJA: Mekarti izabran za predsedavajućeg Predstavničkog Doma Kongresa

Novosti online

07. 01. 2023. u 07:19

REPUBLIKANAC Kevin Makarti izabran je sa 216 glasova za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa nakon višednevnih pregovora i 15 rundi glasanja, što je omogućilo početak rada donjeg doma američkog Kongresa.

НАКОН 15 КРУГОВА ГЛАСАЊА: Мекарти изабран за председавајућег Представничког Дома Конгреса

Foto: Profimedia

Republikanci su ranije pristali da nominuju Makartija, ali je put do funkcije predsedavajućeg bio neizvestan i dugotrajan jer je grupa konzervativnih republikanaca odbijala da glasa za njega, prenose američki mediji.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova.

Republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 poslanika, dok demokrate imaju 213.

Proces izbora predsedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži poslednje 164 godine.

Tokom prethodnog 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobedu, ali je mala grupa republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsedavajućeg, niti su zastupnici mogli da polože zakletvu.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Mekartijevih protivnika kritikovao lidera republikanske većine.

- Ne možemo Mekartiju da poverimo vlast - rekao je konzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NAJUBOJITI BROD NA SVETU: Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "Cirkon" projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja