LUŠKAŠENKO POTPISAO NOVI UKAZ: Dokazanim ekstremistima momentalno oduzeti državljanstvo

Đ.G.

05. 01. 2023. u 19:09

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o mogućnosti gubitka državljanstva republike za lica osuđena za ekstremizam i koja se nalaze van zemlje, saopštila je pres-služba šefa beloruske države .

ЛУШКАШЕНКО ПОТПИСАО НОВИ УКАЗ: Доказаним екстремистима моментално одузети држављанство

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šef države Aleksandar Lukašenko je 5. januara potpisao zakon o izmenama i dopunama zakona „O državljanstvu Republike Belorusije“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da dokument „predviđa mogućnost da lice izgubi belorusko državljanstvo stečeno rođenjem – u vezi sa prisustvom pravosnažne presude beloruskog suda, kojom se potvrđuje učešće ove osobe u ekstremističkim aktivnostima ili nanošenje teške štete interese Belorusije, ako se takva osoba nalazi iza njenih granica."

- Izmenama je posebno predviđeno da se razjasni krug lica koja su rođenjem stekla državljanstvo Republike Belorusije, obaveza polaganja zakletve lica koja stiču državljanstvo Republike Belorusije i obaveza državljanina Republike Belorusije. Republika Belorusija da obavesti nadležne organe o svom državljanstvu strane države, boravišnoj dozvoli u stranoj državi, drugom dokumentu koji daje pravo na beneficije i beneficije u takvoj državi“, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, zakon koji je potpisao predsednik ima za cilj unapređenje zakonodavstva o državljanstvu kako bi se obezbedila nacionalna bezbednost - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024