UKRAJINA NASAMARENA? Visoka cena obaranja ruskih dronova

Novosti online

04. 01. 2023. u 15:16

PREMDA je Ukrajina sve veštija u obaranju ruskih dronova, to joj zapravo ne ide u prilog na bojnom polju: brojno odbrambeno oružje koje ta zemlja koristi, poput raketa zemlja-vazduh, košta znatno više od dronova. Što bi pak, po rečima pojedinih vojnih eksperata, moglo da favorizuje Moskvu na duge staze.

УКРАЈИНА НАСАМАРЕНА? Висока цена обарања руских дронова

Foto: Printscreen

Prvi čovek ukrajinske konsultantske kuće "Molfar" Artjem Starosjek procenio je da obaranje bespilotne letelice raketom košta i do sedam puta više od samog drona, te da je Rusija od septembra poslala oko 600 dronova na Ukrajinu. Rasprostranjene su i tvrdnje da se potencijalno radi o ruskoj vojnoj strategiji.

Iako je Moskva više puta demantovala da koristi iranske dronove, "Njujork tajms" iznosi podatak da Rusija koristi bespilotne letelice "šahid-136", tj. relativno jednostavne i prilično jeftine dronove, dok je razno oružje koje se koristi za njihovo skidanje s neba mnogo skuplje.

Ukrajinske snage upotrebljavaju različite odbrambene sisteme, nešto jeftinije iz sovjetske ere, kao i one savremene, dosta skuplje koje im je ustupio NATO. Proizvodnja drona košta oko 20.000 dolara, dok cena rakete zemlja-vazduh koja se ispaljuje radi njegovog obaranja može da se kreće od 140.000 dolara za sovjetski S-300 do 500.000 dolara za projektil američkog NASAMS-a.

Matju Buleg, konsultant Programa za Rusiju i Evroaziju u londonskom "Četam hausu", rekao je za "Njujork tajms" da Ukrajina trenutno ima dovoljno oružja i municije za borbu protiv ruskih dronova.

- Cena je irelevantna sve dok Zapad pruža vojnu pomoć Ukrajini - izjavio je Buleg i dodao da će se Kijev suočiti s pravim problemima tek kad municije nestane.

(RT)

BONUS VIDEO: Pogledajte dejstvo ruskog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba