BORELJ IPAK PRIZNAO: EU nesposobna da se takmiči sa SAD po pitanju državne podrške

Đ.G.

02. 01. 2023. u 21:49

EVROPSKA unija nema iste mogućnosti državne podrške kao SAD, ne želi da se takmiči sa njima na osnovu takve pomoći kompanijama i nastavlja da razgovara o problemima u vezi sa Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), diplomata EU Žozep Borelj napisao je na svom blogu..

БОРЕЉ ИПАК ПРИЗНАО: ЕУ неспособна да се такмичи са САД по питању државне подршке

Foto AP

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden , uključuje povećane poreske subvencije za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi i koriste baterije proizvedene u SAD od materijala lokalnog porekla. Dokument predviđa izdvajanje 370 milijardi dolara za čistu energiju i postizanje klimatskih ciljeva, 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

- Ovo zakonodavstvo je zasnovano na potpuno drugačijoj filozofiji od one koju smo mi preferirali. On ne (postavlja - ed.) troškove emisije ugljenika i uglavnom uključuje važne vladine subvencije kompanijama koje proizvode robu koristeći zelene tehnologije na američkom tlu - napisao je Borelj

To je štetno za evropske proizvođače u trgovinskim odnosima sa državama i protivno je pravilima STO , rekao je on.

- Ne želimo i ne možemo da se takmičimo na osnovu državnih subvencija, jer će to naštetiti globalnoj ekonomiji. EU nema fiskalne opcije uporedive sa onima u SAD, a usvajanje politike slične američkoj na nivou zemlje članice (EU) mogle bi fragmentirati naše domaće tržište - napisao je on.

- Aktivno pregovaramo sa vlastima SAD da eliminišemo razlike u pristupima ovom ključnom pitanju - rekao je Borelj.

Ranije je šefica Evropske komisije  Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija radi sa Sjedinjenim Državama na rešavanju razlika u konkurenciji i obezbeđivanju jednakih uslova za preduzeća koja su nastala od usvajanja zakona o inflaciji - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja