NOVA GODINA, NOVI KADROVI: Kim doneo odluku - Smenjen najmoćniji vojni zvaničnik

Tanjug

02. 01. 2023. u 09:51

SEVERNA Koreja smenila je Pak Džong Čona, najmoćnijeg vojnog zvaničnika posle vrhovnog vođe Kim Džong Una, javili su državni mediji, a prenosi Rojters.

НОВА ГОДИНА, НОВИ КАДРОВИ: Ким донео одлуку - Смењен најмоћнији војни званичник

Foto AP

Paka, potpredsednika Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije i sekretara Centralnog komiteta stranke, zamenio je Ri Jong Gil, na godišnjem sastanku komiteta prošle sedmice, saopštila je u nedelju državna novinska agencija KCNA bez naveđenja razloga za ovu promenu.

Pjongjang redovno smenjuje članove rukovodstva, a partijski skup na kraju godine često se koristi za najavu kadrovskih rekonstrukcija i važnih političkih odluka, prenosi Rojters.

Državna televizija je prikazala Paka kako sedi pognute glave u prvom redu sale tokom sastanka, dok ostali članovi dižu ruke da glasaju o kadrovskim pitanjima, da bi se kasnije njegovo mesto prikazalo kao upražnjeno.

On takođe nije na fotografijama koje je danas objavila agencija KCNA, a koje prikazuju Kimovu novogodišnju posetu Kumsusan palati Sunca, u kojoj se nalaze tela njegovog dede i oca, za razliku od oktobra kada ga je Pak pratio na putovanju u palatu, navodi britanska agencija.

Centralna vojna komisija stranke, koju predvodi Kim, smatra se najmoćnijim vojnim telom za donošenje odluka u zemlji, iznad ministarstva odbrane. Ri, Pakov naslednik, visoki je vojni komandant koji je već bio na ključnim pozicijama, uključujući načelnika generalštaba vojske i ministra odbrane.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ: Burna istorija nekadašnje supersile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024