NETANJAHU KRITIKOVAO GENERALNU SKUPŠTINU UN: Izrael ne može biti okupator u sopstvenoj zemlji

Novosti online

01. 01. 2023. u 12:50

PREMIJER Izraela Benjamin Netanjahu kritikovao je Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN) jer je usvojila rezoluciju kojom poziva Međunarodni sud pravde (MSP) da objavi savedodavni stav o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

НЕТАЊАХУ КРИТИКОВАО ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН: Израел не може бити окупатор у сопственој земљи

Foto: Profimedia

Netanjahu je sinoć optužio najvažnije svetsko telo da "iskrivljuje istorijske činjenice", ocenivši da jevrejski narod na može biti okupator u sopstvenoj zemlji.

U oštro intoniranom saopštenju Netanjahu, koji je u četvrtak šesti put postao premijer, najavio je da Izrael neće obavezivati rezolucija Generalne skupštine UN.

"Poput stotina iskrivljenih odluka protiv Izraela Generalna skupština UN tokom godina, ova odluka, dostojna prezira, neće obavezivati izraelsku vladu. Jevrejski narod nije okupator u sopstvenoj zemlji i u svom sopstvenom večnom glavom gradu Jerusalimu", naveo je Netanjahu i dodao da nijedna odluka UN ne može da iskrivi istorijske činjenice, te da će njegova zemlja nastaviti da se bori za istinu, prenose izraelski mediji.

Generalna skupšstina UN je u petak sa 87 glasova "za", 26 protiv i uz 53 uzdržanih, pozvala Međunarodni sud pravde u Hagu da "hitno da savetodavno mišljenje" o izraelskoj "produženoj okupaciji, naseljavanju i aneksiji palestinske teritorije".

Rezolucija takođe poziva na istragu izraelskih mera "u cilju izmene demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalima" i navodi da je Izrael prihvatio "diskriminatorsko zakonodavstvo i mere".

Novi ministar spoljnih poslova Eli Koen je takođe odluku Generalne skupštine UN označio „antiizraelskom“ i ocenio da usvajanje rezolucije "podržava terorističke organizacije" pored ostalog.

Najnovija inicijativa je "još jedna greška palestinskog rukovodstva koje je godinama podržavalo i huškalo na teror i vodi narod na način koji nanosi štetu samim Palestincima i svakom potencijalnom kraju sukoba", rekao je Koen.

On smatra da odluka ništa neće promentii, niti će sprečiti Izrael da se bori protiv terorizma, brani svoje građane i promoviše interese zemlje.

Bivši ambasador Izraela u UN Dani Danon je izjavio da je to test za novu vladu koja bi trebalo da navede palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da "plati odbijanje da razgovara sa svakom izraelskom vladom", a da je umesto toga sramoti spolja.

Posle glasanja u Generalnoj skupštini UN očekuje se da Međunarodni sud pravde pokrene proceduru, koja bi mogla da traje najmanje godinu dana.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine. Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

I Palestinska uprava koja ima ograničenu kontrolu nad Zapadnom obalom i islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom, su pozdravili glasanje u UN.

(RT/Beta)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega