"TREBA TRAŽITI PUTEVE KA MIRU" Kardinal predlaže: Ruski patrijarh i papa Franja treba da se sastanu u Maroku

Novosti onlajn

22. 12. 2022. u 15:45

SUSRET patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i pape Franje u Africi, u Maroku, mogao bi da bude poruka svim ljudima da treba tražiti puteve ka miru, kontinent bi bio odlično mesto za njihov susret, saopštio je katolički nadbiskup Rabata, kardinal Kristobal Lopez Romero.

ТРЕБА ТРАЖИТИ ПУТЕВЕ КА МИРУ Кардинал предлаже: Руски патријарх и папа Фрања треба да се састану у Мароку

Susret pape Franje i patrijarha Kirila u Havani, Foto RIA.RU

- Svaki napor, svaka inicijativa za postizanje mira u Ukrajini i širom sveta treba da bude pozitivno prihvaćena i podržana. Bilo bi sjajno kada bi Afrika, tačnije Maroko, postala mesto ovog priželjkivanog susreta. To bi bila poruka celom svetu: muslimanska zemlja će ugostiti dva poglavara hrišćanskih crkava da zajedno traže put do mira. Tradicija gostoprimstva i otvorenog i umerenog islama tipična je za Maroko - rekao je kardinal Lopez Sputnjiku.

On je napomenuo da nema informacije o mogućem susretu pape Franje i patrijarha Kirila, ali je poglavar Rimokatoličke crkve više puta izrazio želju da dođe do ovog susreta.

Ipak, prema rečima kardinala, mora se priznati da je ova ideja san, za čiju realizaciju se mora poklopiti nekoliko faktora: jasna i čvrsta namera da se sretnu i razgovaraju, pozivi i prijem iz Maroka, fizički i duhovni uslovi za dijalog i ostalo.

- Mi hrišćani koji živimo u Maroku, katolici i pravoslavci, bili bismo veoma srećni i ponosni da se ovaj susret dogodi - zaključio je kardinal Lopez.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a