LAVROV O HISTERIJI RUSKIH NEPRIJATELJA: Zapad shvatio da su naše akcije obezbedile neuspeh njihovih geopolitičkih igara i planova

Novosti online

19. 12. 2022. u 21:49

HISTERIČNA reakcija Zapada na specijalnu operaciju potvrđuje zaključke Moskve da je ona bila apsolutno neophodna, rekao je novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ О ХИСТЕРИЈИ РУСКИХ НЕПРИЈАТЕЉА: Запад схватио да су наше акције обезбедиле неуспех њихових геополитичких игара и планова

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Način na koji naše zapadne kolege u američkom timu histerično reaguju na akcije koje preduzimamo kao deo specijalne vojne operacije potvrđuje naš glavni zaključak da je SVO – a mi sada već imamo činjenice u našim rukama koje to potvrđuju – bila apsolutno neophodna da bi se osujetili planovi da se Ukrajina pretvori u trajnu pretnju bezbednosti Ruske Federacije. Ta reakcija je pokazala da je Zapad shvatio da su naše akcije obezbedile neuspeh njihovih geopolitičkih igara i planova - rekao je on.

Po njegovim rečima, Evropa teško da može da pretenduje na ulogu posebnog centra multipolarnog sveta.

- Vašington je izgradio ostali kolektivni Zapad, kada je Evropa ubrzano, pred našim očima, izgubila svoju nezavisnost i teško može da pretenduje na ulogu posebnog centra multipolarnog sveta, iako bismo to želeli. Naše savezničke države nalaze se pred veoma važnim zadatkom – da spreče urušavanje svetskog poretka koji je zasnovan na međunarodnom pravu - rekao je on.

Propali su pokušaji Zapada da izoluje Rusiju

Pokušaji Zapada da izoluje Rusiju su bili uzaludni, većina zemalja sveta je prozrela namere, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Prelazak na istinsku multipolarnost trajaće dugo, Zapad će mu se odupirati, rekao je Lavrov, napominjući da većina zemalja ne podržava zapadni pristup.

- Ogromna većina zemalja u svetu svakako ne podržava pokušaje koje smo viđali poslednjih godina, kroz nasilne akcije, kroz nelegitimne sankcije, ultimatume, ucene, pretnje da se afirmiše dominacija Sjedinjenih Država i njenih zapadnih saveznika na međunarodnoj areni. To se nikome ne sviđa, a ja sam ubeđen da istorijski proces već daje svod sud. Da, biće ovo duga istorijska era tranzicije od multipolarnosti ka realnoj multipolarnosti. Zapad će se snažno odupreti -  rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara