HAOS NA NEBU - GRCI PRESRELI TURSKE AVIONE: Odmah stigao odgovor, zaoštrava se situacija u Mediteranu

Novosti online

17. 12. 2022. u 16:35

BORBENI avioni grčkog vazduhoplovstva pokušali su da presretnu turske letelice tokom NATO misije, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA Novosti.

ХАОС НА НЕБУ - ГРЦИ ПРЕСРЕЛИ ТУРСКЕ АВИОНЕ: Одмах стигао одговор, заоштрава се ситуација у Медитерану

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Misija NATO NEKSUS EJS, koja se odvijala u međunarodnom vazdušnom prostoru, presretnuta je od strane letelica koje pripadaju Grčkoj, ali je naše vazduhoplovstvo dalo neophodan odgovor, pa je misija NATO uspešno završena - saopštilo je ministarstvo na Tviteru.

Turska zahteva okončanje militarizacije grčkih ostrva u istočnom Egeju.

Prema rečima ministra spoljnih poslova zemlje Mevluta Čavušoglua, takav korak predstavlja kršenje dugogodišnjih međunarodnih ugovora. Prema njegovim rečima, Ankara je odlučna da razgovara o suverenitetu ovih ostrva i ospori ga ako Atina ne zaustavi kršenja.

Zategnuti odnosi između zemalja pogoršali su se nakon govora grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa u američkom Kongresu u maju. On je govorio o velikom broju letova turskih lovaca iznad grčkih ostrva i pozvao da se ne prodaju avioni F-16 "onima koji potkopavaju stabilnost na Mediteranu".

Turski predsednik Tajip Erdogan je nekoliko puta izjavio da bi "Turci mogli iznenada doći noću" ako se grčke provokacije nastave.

Micotakis je pretnje Ankare i pokušaje da se dovede u pitanje suverenitet zemlje nazvao neprihvatljivim.

Istovremeno, Erdogan odbija da komunicira sa premijerom Grčke od maja. Turski lider je rekao da je Micotakis prekršio dogovore postignute na njihovom sastanku u martu, i da Ankara sarađuje samo sa poštenim političarima koji drže obećanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije