ODUZETA BEBA RODITELJIMA KOJI SU ODBILI VAKCINISANU KRV: Novi Zeland preuzeo starateljstvo nad detetom, lekari predstavnici "za sve svrhe"

Novosti online

09. 12. 2022. u 20:37

VISOKI sud Novog Zelanda u sredu je oduzeo starateljstvo nad bebom čiji su roditelji insistirali da dobije krv od davalaca koji nisu vakcinisani protiv korona virusa, piše "Vašington Post".

ОДУЗЕТА БЕБА РОДИТЕЉИМА КОЈИ СУ ОДБИЛИ ВАКЦИНИСАНУ КРВ: Нови Зеланд преузео старатељство над дететом, лекари представници за све сврхе

Foto: D. Balšić

Šestomesečnom dečaku, koji se u sudskim podnescima naziva "beba V", dijagnostikovana je urođena srčana mana i potrebna mu je operacija da bi preživeo, piše "Vašington Post".

 - I dalje mu je potrebna hitna operacija, a svaki dan kada operacija odlaže njegovo srce je pod opterećenjem - navodi se u naredbi, citirajući jednog od njegovih lekara, prenosi list.

Roditelji bebe V, Kol Rivs i Samanta Sevidž, insistirali su da za detetovu operaciju bude korišćena krv koja dolazi od nevakcinisanih donora. 

Lekari su izjavili da bi to bilo korišćenje krvi donirane izvan "normalnih" kanala, da je nepraktično za tu situaciju i da to „nije dostupna opcija“.

Vreme ističe, roditelji se i dalje protive da njihovo dete primi vakcinisanu krv, nadležni nikako ne dozvoljavaju nevakcinisane donatore, a sudija Ian Gault donosi odluku da je „u najboljem interesu Bebe V“ da sud privremeno preuzme starateljstvo nad detetom.

Oduzimanje deteta roditeljima smatra boljom i zdravijom opcijom od mogućnosti da se obezbedi krv od donora koji nisu vakcinisani.

Dva lekara su imenovana kao pravni zastupnici Beba V u svrhu davanja saglasnosti na operaciju, a Rivs i Sevidž su imenovani za njegove predstavnike za „sve druge svrhe“. 

Doktori su rekli da će „uzeti u obzir stavove roditelja“ kad god je to moguće, prenosi "Vašington Post".

A moguće je, isključivo, ako se ne zahteva krv od davalaca koji nisu vakcinisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna