NI REČI O UKRAJINI: O čemu su razgovarali Rusija i SAD u Istanbulu

Tanjug

09. 12. 2022. u 15:40

RUSKE i američke diplomate sastale su se danas u Istanbulu i razgovarale o brojnim tehničkim pitanjima između Rusije i SAD, saopštili su zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov i američka ambasada u Ankari.

НИ РЕЧИ О УКРАЈИНИ: О чему су разговарали Русија и САД у Истанбулу

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

Nije se razgovaralo o ratu u Ukrajini, rekao je portparol američke ambasade. Rjabkov je naveo da su na sastanku učestvovali šefovi odeljenja iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije i američkog Stejt departmenta.

Tehnički sastanak ne treba posmatrati kao znak da su dve strane spremne da nastave razgovore o glavnim pitanjima, ukazao je Rjabkov. Portparol ambasade SAD u Ankari je to potvrdio i rekao da se razgovaralo o malom broju bilateralnih pitanja.

Ruska ambasada u Vašingtonu i ambasada SAD u Moskvi značajno su smanjile broj osoblja tokom poslednjih godina nakon niza recipročnih mera, koje su dovele do proterivanja desetine ruskih i američkih diplomata, naveo je Rojters.

Rjabkov je prethodno najavio da će dve strane razgovarati o teškim pitanjima, uključujući vize, broj osoblja u ambasadama, kao i rad institucija i agencija svake strane u inostranstvu.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns sastali su se u Ankari 14. novembra, što je bio najviši direktni nivo komunikacije dve strane od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su ti kontakti između obaveštajnih službi bili ograničeni na pitanje razmene. Rusija se krajem novembra povukla od učešća na planiranom sastanku u Kairu na kojem je trebalo da se razgovara o nastavku inspekcije nuklearnog oružja u okviru novog ugovora START.

Moskva je okrivila Vašington za otkazivanje u poslednjem trenutku, rekavši da ruska strana nije imala izbora nego da otkaže nakon što su SAD saopštile da nisu voljne da razgovaraju o široj agendi strateške stabilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije