ŠOLC TVRDI JEDNO, PUTIN DRUGO: Moskva i Berlin o nuklearnom ratu i crvenim linijama

Tanjug

08. 12. 2022. u 07:56

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen zbog odgovora međunarodne zajednice.

ШОЛЦ ТВРДИ ЈЕДНО, ПУТИН ДРУГО: Москва и Берлин о нуклеарном рату и црвеним линијама

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šolc je za današnje izdanje "Funkea" rekao da se rat u Ukrajini nastavlja "nesmanjenom brutalnošću", ali i da se jedna stvar promenila.

- Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila crvenu liniju - rekao je Šolc, preneo je Rojters.

Putin je, međutim, juče rekao da se rizik od nuklearnog rata povećao, dok je Šolc intervju "Funkeu" dao u ponedeljak.

Nemački lider takođe smatra da, uprkos velikim podelama, važno je nastaviti dijalog sa Kremljom i da je neophodno razgovarati sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, ali da Moskva prethodno mora da stane sa borbenim operacijama u Ukrajini.

- Pre svega, Rusija mora da prekine rat i povuče svoje trupe. Tačno je da će nakon toga uslediti pitanje kako da osiguramo bezbednost u Evropi. Naravno, spremni smo da razgovaramo sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi. To smo već ponudili pre rata i ništa se nije promenilo po tom pitanju. Radimo sve da sprečimo direktan rat između Rusije i NATO-a, jer znamo da bi takav konflikt imao samo gubitnike u celom svetu - dodao je Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države