CRVENI TEPIH SIJU U RIJADU: Sjedinjene Države sve teže hvataju korak sa Kinom u odnosu sa Saudijcima

Jurica KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

08. 12. 2022. u 06:00

KINESKI predsednik Si Đinping stigao je u trodnevnu posetu Rijadu u trenutku kada je američki sudija Džon Bejts odbacio tužbu protiv saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da je umešan u ubistvo američkog novinara Džamala Kašogija.

ЦРВЕНИ ТЕПИХ СИЈУ У РИЈАДУ: Сједињене Државе све теже хватају корак са Кином у односу са Саудијцима

Kineski predsednik sa guvernerom Rijada, Foto AP

Igra velikih se odvija u senci prvog samita kinesko-arapskih zemalja i zvanične posete Sija na poziv kralja Salmana bin Abdulaziza al Sauda, dok su odnosi SAD i Rijada sve zategnutiji.

Domaćini su Siju priredili spektakularni doček, a očekuje se da će Si potpisati nizsporazuma koji će učvrstiti veze Kine i Saudijske Arabije, što izaziva posebnu zabrinutost Vašingtona.

Početak stvaranja nove političke arhitekture u svetu zagovara i Moskva, a znači dalje jačanje strateškog partnerstva Kine i arapskog sveta. Dok je pre koju godinu Kina od Sudijske Arabije kupovala naftu, sada je trgovinska razmena dostigla vrtoglavih 90 milijardi dolara godišnje.

Saudijska Arabija i zalivske države sve više produbljuju veze sa Kinom i Rusijom, dok se odnosi sa Amerikom hlade. Vašington ograničava prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a sukob je izbio i kada su Amerikanci, na osnovu obaveštajnih podataka, optužili prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da je umešan u ubistvo novinara. Sudija Bejts je, posle izricanja presude po kojoj je Bin Salman oslobođen optužbi, rekao da je uvažio i preporuku Bajdenove administracije da se princu da imunitet. Tako je slučaj ubistva novinara od pre četiri godine verovatno zatvoren, a princ može bez problema da dođe u Ameriku.

BEZ OPREDELjIVANjA ZA STRANE

Rijadu je posebno stalo da se nastave poslovi sa Kinom, od petrohemije do proizvodnje oružja, kao i da pošanje poruku da je važan igrač na međunarodnoj sceni. Kinezi kažu da nikoga ne omalovažavaju, očito aludirajući na SAD, koje su pritiskale Rijad da se opredeli na čijoj je strani, što se nije desilo i neće se desiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024