NE MOŽE IM NIKO NIŠTA: DŽabe sankcije - Rusija i Kina probili tunel od 10 km za mega gasovod

Novosti onlajn

06. 12. 2022. u 21:44

KLjUČNI građevinski projekat koji je deo naftovoda East Route koji isporučuje ruski prirodni gas u Kinu završen je tokom vikenda, objavio je list Global Times, pozivajući se na energetski gigant PipeChina.

НЕ МОЖЕ ИМ НИКО НИШТА: Џабе санкције - Русија и Кина пробили тунел од 10 км за мега гасовод

Foto: EPA

Sada završeni tunel ispod reke Jangce omogućiće ruskom gasu da stigne do Šangaja. Nakon 28 meseci izgradnje, tunel je dugačak više od 10 kilometara i projektovan je sa tri cevovoda prirodnog gasa, svaki prečnika 1,4 metra, navodi se u izveštaju. 

Očekuje se da će gasovod East Route biti završen i pušten u rad do 2025. godine.

Završetak tunela pomaže da se obezbedi snabdevanje Kine energijom usred rasta globalnih cena, kaže Lin Boqiang, direktor Kineskog centra za istraživanje ekonomije energije na Univerzitetu Xiamen.

On je objasnio da „projekat nudi uspešan primer obostrane koristi i međunarodne saradnje i kombinuje prednosti bogatih resursa Rusije sa ogromnim kineskim tržištem".

Gasovod East Route delimično je pušten u rad u decembru 2019. godine, čime je postao prvi gasovod za isporuku ruskog gasa u Kinu. Uključuje naftovod Snaga Sibira dug 3.000 kilometara u Rusiji i deonicu dugu 5.111 km u Kini.

Mega gasovod će Kini obezbeđivati 38 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa godišnje počevši od 2024. To je deo 30-godišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara koji su potpisali ruski Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija u maju 2014. godine.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)