IRAN POGUBIO ČETVORICU MUŠKARACA: Smrtna kazna za navodnu saradnju sa izraelskim obaveštajcima

Đ.G.

04. 12. 2022. u 16:15

IRAN je pogubio četvoricu muškaraca optuženih za saradnju sa izraelskom obaveštajnom službom, javili su iranski državni mediji.

ИРАН ПОГУБИО ЧЕТВОРИЦУ МУШКАРАЦА: Смртна казна за наводну сарадњу са израелским обавештајцима

Foto: Shutterstock/Anelo

Presude za "obaveštajnu saradnju" sa Izraelom i "otmicu" izvršene su u nedelju, javila je novinska agencija Mizan.

Iranski Vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu protiv njih u sredu nakon njihovog hapšenja u maju.

Pogubljenja se dešavaju u vreme pojačanih tenzija u Iranu posle više od dva meseca protesta.

Još tri osobe osuđene su na kazne od pet do 10 godina zatvora zbog zločina protiv bezbednosti zemlje, saučesništva u otmici i posedovanja oružja, navodi se na sajtu pravosuđa.

Iran i Izrael su žestoki regionalni rivali i bili su angažovani u dugotrajnom ratu u senci jedni protiv drugih.

Optužba za "otmicu" odnosila se na slučaj koji su objavili izraelski mediji mesec dana ranije, u kojem je viđen čovek koji se predstavljao kao saradnik iz Korpusa čuvara islamske revolucije kako prepričava navodnu zaveru za gađanje izraelskih diplomata na više evropskih lokacija.

Iranski mediji su odbacili tu priču, rekavši da je čovek bio samo farmer, kojeg su 2021. godine kidnapovali brojni „nasilnici” i naterali ga da izgovori određene fraze.

Izrael je među mnoštvom zemalja koje Iran okrivljuje za podsticanje talasa demonstracija, koje su izazvane smrću mlade žene u pritvoru, ali odražavaju duboko nezadovoljstvo u vladi.

Iransko pravosuđe je već potvrdilo šest smrtnih kazni zbog protesta , a organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel kaže da je, na osnovu zvaničnih izveštaja, najmanje 21 osoba kojoj se trenutno sudi optužena za zločine zbog kojih bi mogli biti obešeni.

Iran trenutno pogubi više ljudi godišnje nego bilo koja druga država osim Kine, prema grupama za ljudska prava - preneo je BBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...