KINESKI ASTRONAUTI SLETELI NA ZEMLJU: Posle šest meseci rada na svemirskoj stanici Tjangong (FOTO)

Tanjug

04. 12. 2022. u 16:04

TRI kineska astronauta sletela su danas u pustinju Gobi na severu Kine nakon šest meseci rada na završetku izgradnje stanice Tjangong, izvestila je državna televizija.

КИНЕСКИ АСТРОНАУТИ СЛЕТЕЛИ НА ЗЕМЉУ: После шест месеци рада на свемирској станици Тјангонг (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Medicinski radnici su astronaute izveli iz kapsule oko 40 minuta nakon sletanja, svi su bili nasmejani, i činilo se da su u dobrom stanju, preneo je AP.

-Veoma sam srećan što sam bio svedok završetka osnovne strukture kineske svemirske stanice nakon šest napornih i ispunjenih meseci u svemiru, rekao je jedan od astronauta, koji je prvi izašao iz kapsule.

Foto Tanjug/AP

Trojica astronauta kineske misije Šendžou-15 izveli su u petak prvu rotaciju kineskih astronauta u orbiti sa trojicom astronauta misije Šendžou-14, saopštila je Kineska svemirska agencija.

Posada Šendžou-15 ušla je u sredu u kinesku svemirsku stanicu i sastala se sa posadom Šendžou-14, koja je poslata na svemirsku stanicu u junu, preneo je Kineski međunarodni radio na srpskom.

Foto Tanjug/AP

Reč je o istorijskom okupljanju koje je povećalo broj ljudi u svemirskoj laboratoriji na šest, što je prvi put da se u laboratoriji nalazilo toliko ljudi.

Kineska svemirska stanica ušla je u eru dugotrajnog boravka sa ljudskom posadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024