RUSKI PROJEKTIL PROTIV AVIONA 22. VEKA: "Nortrop Gruman" u Kaliforniji predstavljao novi avion, a Moskva u Kazahstanu pokazala novu raketu

V. N.

04. 12. 2022. u 06:15

AMERIČKA kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju "Nortrop Gruman" predstavila je u petak svoj novi avion B-21 "rejder", prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD

РУСКИ ПРОЈЕКТИЛ ПРОТИВ АВИОНА 22. ВЕКА: Нортроп Груман у Калифорнији представљао нови авион, а  Москва у Казахстану показала нову ракету

Ispaljivanje nepoznate rakete u Kazahstanu, Foto Ministarstvo odbrane Rusije

Dok je dan ranije u Kazahstanu Rusija uspešno testirala čudovište sistema naoružanja, identifikovanog kao nova protivraketna odbrambena platforma u okviru nacionalnih vazdušno-kosmičkih snaga. Demonstracija se dogodila na poligonu Sari Šagan u Kazahstanu.

Protivraketni odbrambeni sistem je u službi Vazdušno-kosmičkih snaga i dizajniran je za zaštitu od vazdušnih i svemirskih napada, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Međutim, u saopštenju se ne navodi konkretno ime rakete koja je testirana.

Postoje spekulacije da je probno lansiranje u susednom Kazahstanu bio S-500, koji je Kremlj ranije identifikovao kao protivvazdušni sistem nove generacije za odbranu ruskih gradova.

Bombarder B-21, Foto Ministarstvo odbrane SAD

Novi B-21 avion je predstavljen na ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brane.

"Ovaj avion predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće bombardere u američkoj floti. Čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušnih odbrana imaće problem da otkriju B-21 na nebu, 50 godina napretka u tehnologiji uloženo je u ovaj avion", rekao je on, a preneo Bi-Bi-Si.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Procene stručnjaka kažu da ovakav avion košta od 690 do 750 miliona dolara.

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (8)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni