UKRAJINSKI TEROR SA PEČATOM LONDONA: Curenje podataka iz krugova Britanske obaveštajne službe nedvosmisleno potvrđuje umešanost

D. VUJIČIĆ

04. 12. 2022. u 09:00

SAMO nekoliko sati nakon što je eksplodirao kamion-bomba na Krimskom mostu, 8. oktobra ove godine, na adresu pukovnika Krisa Donelija, višeg obaveštajnog operativca britanske vojske zaduženog za Ukrajinu, stiglo je pismo pukovnika Džulsa Buzackog, novoimenovanog šefa Strategije u Generalštabu britanske vojske, u kome se špijunu nudi novi posao.

УКРАЈИНСКИ ТЕРОР СА ПЕЧАТОМ ЛОНДОНА: Цурење података из кругова Британске обавештајне службе недвосмислено потврђује умешаност

Ukrajinski vojnici, Foto AP

U mejlu koji je ovih dana "procurio" iz vrha Generalštaba u Londonu, Buzacki primećuje kako je Doneli donedavno bio "duboko u vrtlogu kriznog rada", pa ga na tu temu poziva da pristupi Štabu generala Nika Kartera, glavnokomandujućeg britanske vojske i generala Dejvida Vilijamsa, direktora odbrambenih poslova Londona. Glavni operativac MI-6 za Ukrajinu odmah odgovara da bi bio "oduševljen da preuzme tako ključnu ulogu".

Uz odgovor o "prihvatanju posla", kako je otkrivano, operativac prilaže zvaničnu bezbednosnu licencu britanske vlade i dva izveštaja koja je prosledio nadležnima "o aktuelnim ratnim operacijama u Ukrajini". Visoko imenovanje Donelija, odmah posle sabotaže na Krimskom mostu, kako se ocenjuje, samo je delić špijunskog mozaika o umešanosti zvaničnog Londona u krvavi rat na istoku Evrope.

Mejlovi koje je objavio Kit Klareneberg, istraživački novinar iz Nemačke, koji su svetlost dana ugledali i na poznatom istraživačkom globalnom portalu "Siva zona", rekonstruišu celu mrežu britanske špijunaže za rat u Ukrajini koju je još od 2014. vodio pukovnik Doneli.

- Favoriti Krisa Donelija, privatna britanska vojna kompanija "Privil partners", sredinom aprila 2022. dobila je ugovor da regrutuje i obučava tajnu ukrajinsku gerilu, koju su nazvali partizani - stoji, pored ostalog, u ovim papirima. - Nastanak programa bio je proizvod tajnog lobiranja koje su tokom prvih meseci rata u Ukrajini vodili Doneli, veteran MI-6 Gaj Spindler i Audrijus Butkevičijus, bivši ministar odbrane Litvanije sa dugogodišnjim vezama u ukrajinskim bezbednosnim, vojnim i obaveštajnim aparatom.

Napad na most na Krimu, Foto AP

Klareneberg tvrdi, pozivajući se na ove mejlove, da su Britanci za obučavanje 40 gerilaca, "na godišnjem nivou, po čoveku računali 600.000 dolara".

- Ista grupa vojno-obaveštajnih operativaca bila je odgovorna za izradu planova za dizanje u vazduh mosta na Krimu. Cilj je ostvaren 8. oktobra, a nacrte planova je izradio vojni veteran Hju Vord, na zahtev Krisa Donelija - stoji u ovim papirima. - Plan diverzije je bio naručen početkom aprila 2022.

Da je u pitanju od Britanaca isplanirana operacija, svedoči podatak da je Pošta Ukrajine samo nekoliko sati nakon eksplozije kamiona sa bombom na mostu "štampala marku sa fotografijom detonacije koja se dogodila na mestu koje je ucrtao Englez".

BESPLATNO I KATASTROFALNO

"PRIVIL partners" je "sproveo procenu kapaciteta ukrajinskih obaveštajaca u Odesi i drugim regionalnim obaveštajnim centrima, kao i cele Službe bezbednosti Ukrajine. Sve je ovo, kako se tvrdi, urađeno - besplatno.

- Nalazi su bili katastrofalni. Prateći obuku 24 obaveštajna bataljona ukrajinske vojske tokom 36 sati u bazi "Javoriv" na zapadu Ukrajine, zaključeno je da veoma mali broj instruktora učestvuje u obuci, da nema utvrđenog programa i doktrine, nema iskustva u jedinici, nema obuke o planiranju - stoji u melovima.

Obuka ovog bataljona trajala je 12 dana, a pretrpeli su gubitke od 60 ljudi, samo u prva tri dana.

EVROPA POSTAJE VELIKA KASARNA

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Đozep Borelj. Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca, podseća agencija TASS. S druge strane, Si-En-En izveštava da Bajdenova administracija razmatra "dramatično" povećanje obuke ukrajinskih snaga u američkim bazama u Nemačkoj, a možda i na drugim lokacijama u Evropi, navodi se u novom izveštaju, uključujući instrukcije za čak 2.500 ukrajinskih vojnika mesečno. Pentagon smatra da bi SAD mogle da obučavaju oko 15.000 Ukrajinaca svakih šest meseci.

NATO EKSTREMISTA

IME pukovnika Donelija u mejlovima oko Ukrajine pominje se još 2014. U dopisu pretpostavljenima on je predlagao "napad na Sevastopolj pomoću feribota i uništavanje borbenih aviona na krimskim aerodromima".

U zvaničnoj biografiji ovog čoveka stoji da je između 1989. i 2003. bio specijalni savetnik četiri generalna sekretara NATO. Napustio je NATO 2003. da bi osnovao i vodio Grupu za napredno istraživanje i procenu Akademije odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)