ŠVEDSKA ISPUNJAVA TURSKE ZAHTEVE: Ankari izručen čovek osuđen zbog članstva u Radničkoj partiji Kurdistana

Đ.G.

03. 12. 2022. u 17:05

ŠVEDSKA je izručila Turskoj čoveka koji je u svojoj matičnoj zemlji osuđen zbog članstva u Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, javila je u subotu novinska agencija Anadolu. Ovaj potez dolazi usred pokušaja Stokholma da se pozabavi zabrinutošću Turske zbog švedske aplikacije za NATO.

ШВЕДСКА ИСПУЊАВА ТУРСКЕ ЗАХТЕВЕ: Анкари изручен човек осуђен због чланства у Радничкој партији Курдистана

Foto: Profimedia

Čovek, identifikovan kao Mahmut Tat, prebačen je u petak avionom iz pritvorskog centra u Molndalu na zapadnoj obali Švedske u najveći turski grad Istanbul, navodi agencija.

Tata je turski sud osudio na šest godina i deset meseci zatvora nakon što je uhapšen pod optužbom da je član Unije kurdskih zajednica, krovne grupe koja ujedinjuje nekoliko kurdskih organizacija, uključujući PKK. Međutim, uspeo je da pobegne iz Turske i pokušao je da dobije azil u Švedskoj 2015. Njegov zahtev je odbijen, ali je ostao u nordijskoj zemlji. Švedska policija ga je navodno uhapsila krajem novembra.

Prošlog meseca švedski parlament je izglasao amandmane na ustav zemlje, koji bi omogućili Stokholmu da ojača zakone o borbi protiv terorizma, uključujući ograničavanje slobode udruživanja grupa uključenih u terorizam.

Do razvoja događaja došlo je u trenutku kada je Stokholm pokušavao da ispuni uslove Turske za ulazak Švedske u NATO. Ranije je Ankara optužila Švedsku i susednu Finsku da pružaju utočište kurdskim „teroristima“ i zapretila da će blokirati njihove kandidature za pridruživanje vojnom savezu predvođenom SAD.

Dve nacije su u maju podnele zahtev da postanu članice bloka, navodeći zabrinutost zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Rusija je rekla da proširenje NATO-a neće učiniti evropski kontinent stabilnijim ili sigurnijim, i iako je Moskva istakla da „nema problema“ sa Stokholmom ili Helsinkijom, ipak je obećala da će prilagoditi svoj vojni položaj u svom severnom regionu ako blok dodaje dva nova člana.

Švedska, Finska i Turska potpisale su u junu sporazum koji je trebalo da prekine ćorsokak. Međutim, Ankara je ubrzo potom saopštila da nije zadovoljna kako Stokholm i Helsinki ispunjavaju svoj deo dogovora, posebno u vezi sa izručenjem osumnjičenih Kurda koje su zahtevale turske vlasti.

U pismu koje je Stokholm poslao Ankari krajem oktobra, a u koji je uvideo Rojters, navodi se da su od 2019. godine izvršena četiri izručenja turskih državljana iz Švedske, a poslednje se dogodilo prošlog avgusta - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)