UBICA HIMARS-A JE STIGAO: Ruske jedinice dobile novo oružje za borbu sa američkim VBR sistemima

P. Z. S. /eurasiantimes.com

03. 12. 2022. u 15:53

RUSKE trupe protivvazdušne odbrane su navodno dobile novi softver koji im omogućava da brzo otkriju i obaraju rakete sa višecevnih raketnih sistema HIMARS (VBR - MLRS) koje su isporučile SAD.

УБИЦА ХИМАРС-А ЈЕ СТИГАО: Руске јединице добиле ново оружје за борбу са америчким ВБР системима

Foto: Printscreen


Komandant jedne od jedinica PVO sa sedištem u Zaporožju je to saopštio 2. decembra.
Sistem HIMARS koji su isporučile SAD pokazao se kao „ključno oruđe“ za Ukrajinu koje joj pomaže da osujeti rusku agresiju. Sistem HIMARS je, po mišljenju većine stručnjaka, imao najznačajniji uticaj na rusko-ukrajinski rat.

Međutim, stručnjaci sada tvrde da upotreba novog softvera omogućava ruskim jedinicama protivvazdušne odbrane da naprave proračune koji su skoro 100% precizni, što im omogućava da brzo obaraju rakete HIMARS.

RIA Novosti je citirala ruskog komandanta protivvazdušne odbrane da „ako u početnoj fazi ruske snage protivvazdušne odbrane nisu razumele šta su rakete HIMARS MLRS, onda su nakon instalacije novog programa postale „normalna meta“.

-Slobodno ih vidimo, posmatramo i uništavamo bez problema, dodao je on. On je rekao da je jedinica pod njegovom komandom uspela da obori oko 10 raketa HIMARS, uključujući četiri u poslednjih mesec dana.

Foto printskrin youtube

Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-političke studije MGIMO, rekao je za radio Sputnjik: „U principu, čak i pre novog softvera, oboreno je 75-80 odsto raketa koje su lansirali sistemi HIMARS, ali ne 100 procenat."

Ali rakete HIMARS sada mogu biti oborene sa skoro savršenom sigurnošću zahvaljujući preciznijim proračunima, dodao je on. U međuvremenu, Rusija nije otkrila kada je ažurirala domaće sisteme PVO ovim novim softverom.

Ranije je objavljeno da Moskva takođe raspoređuje sopstveni MLRS, Tornado-S, da bi se suprotstavio HIMARS-u.

Slično američkom HIMARS-u, ruski Tornado-S je višestruki raketni sistem koji se koristi za napad na ciljeve na većim udaljenostima i unutar neprijateljske teritorije.

Smatra se da Tornado-S ima mnogo bolje performanse od američkog M142 HIMARS. Na primer, američki M142 HIMARS je sposoban da lansira šest 227 mm GPS vođenih raketa sa dometom od 80 kilometara i preciznošću od pet do deset metara.
Poređenja radi, sistemi ruskih kopnenih snaga 9A54 Tornado-S imaju istu preciznost kao HIMARS dok ispaljuju dvanaest 300 mm vođenih raketa GLONASS na udaljenosti od 120 kilometara. Tornado-S je takođe brži i efikasniji, sa vremenom spremnosti za lansiranje od samo tri minuta.

Foto printskrin tvzvezda.ru


Ministarstvo odbrane SAD je 1. decembra objavilo da je Lockheed Martin dobio ugovor od 430 miliona dolara za proizvodnju dodatnih raketnih artiljerijskih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Prema američkom Ministarstvu odbrane, ugovor o punoj proizvodnji ima za cilj da zadovolji „hitnu potrebu“ za podršku američkoj vojsci i njenim međunarodnim saveznicima. U saopštenju se ne pominje broj višecevnih raketnih bacača koji će biti proizvedeni.

Prema zvaničnom saopštenju Pentagona, ovo je prvi ugovor za proizvodnju HIMARS-a od kada je sistem dat Ukrajini u aprilu. Ugovor ističe 31. decembra 2025. godine.

Američko ministarstvo odbrane takođe nije otkrilo koji će strani saveznici dobiti nove sisteme HIMARS. Proizvodnja će se odvijati u Alabami, Arkanzasu, Floridi, Teksasu i drugim državama širom SAD.

Od početka rata u Ukrajini, SAD su isporučile 20 HIMARS-a Ukrajini i obećale još 18 u narednim godinama. Uspeh oružja u neutralisanju neprijateljskih ciljeva naterao je ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova da ga nazove kao „game changer“.

HIMARS se etablirao kao ključno oružje koje je povećalo kapacitet Ukrajine za napad na skladišta municije, mostove i druge kritične ciljeve koji potkopavaju sposobnost Rusije da snabdeva vojnike.

Specijalista za kopneno ratovanje rekao je za EurAsian Times da je nesposobnost Rusije da se efikasno suprotstavi HIMARS-u uglavnom zbog neefikasnosti i stare opreme. Uzimajući to u obzir, još je prerano za zaključivanje kako će se kapaciteti Moskve razvijati zahvaljujući novom softveru „ubici HIMARS-a“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna