OŠTRA PORUKA ZAHAROVE: Kijevski režim se sprema da zauzme Kijevsko-pečersku lavru

Novosti online

02. 12. 2022. u 22:22

KIJEVSKI režim predvođen Vladimirom Zelenskim sprema se da zauzme Kijevsko-pečersku lavru.

ОШТРА ПОРУКА ЗАХАРОВЕ: Кијевски режим се спрема да заузме Кијевско-печерску лавру

Foto: Profimedia

Ukrajinska vlast upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini, izjavila je portparol ministar inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U toku je priprema zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre, koje je počelo juče u ulici Bankova (administracija ukrajinskog predsednika). Kijevski režim na čelu sa Zelenskim, na kome nema krsta, upravlja raskolom pravoslavlja u Ukrajini“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prethodno je objavljeno da je Kijevsko-pečerska lavra kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) koju podržavaju ukrajinske vlasti.

U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi kažu da su raskolnici registrovali „fejk“ crkvu bez monaha kao lavru.

Foto Tanjug/AP

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda ocenio je da je vest da je Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine deo kampanje sistematskog zastrašivanja s ciljem da se izvrši pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je izvršila pretres na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre (moskovski patrijarhat).

Nekoliko danas kasnije, lokalne vlasti Lavova su zabranile delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti.

Kijevsko-pečerska lavra je najstariji manastir u današnjoj Ukrajini i jedan od prvih manastira Kijevske Rusije. Nalazi se na listi UNESKO. Osnovana je u 11. veku. U ovom trenutku površina teritorija lavre premašuje 20 hektara.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)