PROGANJAJU "PRORUSKE" SVEŠTENIKE: Parlament u Kijevu sprema proces za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve koja ima najviše vernika

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

03. 12. 2022. u 08:21

VLASTI u Kijevu su odlučile da definitivno krenu u proceduru usvajanja predloga zakona u parlamentu, kojim će biti zabranjen rad najbrojnije pravoslavne crkve u Ukrajini, jer "održava kontakte sa neprijateljskom državom Rusijom".

ПРОГАЊАЈУ ПРОРУСКЕ СВЕШТЕНИКЕ: Парламент у Кијеву спрема процес за забрану Украјинске православне цркве која има највише верника

Foto Tanjug/AP

To je u video-obraćanju najavio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane koji je doneo pet mera koje treba realizovati što pre.

Prvi zadatak je da Vrhovna rada (parlament) što pre razmotri predlog zakona o zabrani rada crkve koja ima vezu sa Moskovskom patrijaršijom. Drugi zadatak je da nadležne službe naprave ekspertizu statuta Ukrajinske pravoslavne crkve, donedavno lojalne Moskovskoj patrijaršiji. Cilj je jasan u statutu - ne sme biti nikakva kanonska veza sa Moskovskom patrijaršijom.

Vlasti zapadnih oblasti Ukrajine su, ne čekajući da Vrhovna rada donese zakon, već zabranile rad Ukrajinske pravoslavne crkve koja nije prekinula kanonske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Foto Tanjug/AP

Treći zadatak je da se proveri pravna osnova korišćenja imovine na teritoriji glavne pravoslavne svetinje u Ukrajini Kijevsko-pečerske lavre. Očigledno je da civilne vlasti žele da isteraju iz Kijevske lavre pravoslavnu crkvu, koju smatraju neprijateljskom.

Uskoro će biti objavljen spisak "sumnjivih" verskih lica protiv kojih će biti uvedene sankcije. Zelenski je najavio da će se obelodaniti imena sveštenika koje smatra neprijateljima.

Poslednji zaključak je da će biti reformisana državna služba koja se bavi slobodama veroispovesti, uz povećanje punomoći.

- Odluke Saveta bezbednosti će garantovati duhovnu nezavisnost Ukrajine - kazao je Zelenski.

Sasvim je jasno da su ukrajinske vlasti krenule u progon "sumnjivih" sveštenika koji su u hramovima držali "prorusku literaturu". Ubuduće u crkvama u Ukrajini neće smeti da bude ništa što ima bilo kakvu vezu sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Lako se može predvideti da će uskoro u Ukrajini krenuti napadi ukrajinskih nacionalista na hramove i sveštenike koji do sada nisu hteli da se priklone raskolničkoj novoosnovanoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Pošto legalnim putem do sada nisu na svoju stranu mogli da pridobiju većinu vernika, sada će, uz pomoć vlasti i represivnih struktura, ukloniti neposlušne sveštenike koji nisu hteli da pređu na stranu raskolnika.

Da podsetimo, 2018. godine u Kijevu je ujedinjenjem dve raskolničke crkve stvorena Pravoslavna crkva Ukrajine kojoj je dao "krnji tomos" carigradski patrijarh Vartolomej. Ali, ona ni posle svega, nije uspela da na svoju stranu pridobije značajniji broj sveštenika i vernika.

Da paradoks bude veći, ta novoosnovana crkva je mnogo zavisnija od Carigrada nego Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, koja je sa Ruskom pravoslavnom crkvom samo usaglašavala spoljnu politiku, a vodila je samostalnu kadrovsku politiku, imala svoj crkveni sud i potpunu finansijsku samostalnost.

- Sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve koji su bili zadržani za vreme pretresa hramova mogu staviti na spiskove za razmenu zarobljenika - izjavio je Andrej Jusov, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.

Jusov je kazao da je na primeru razmene Viktora Medvedčuka - uhapšenog ukrajinskog opozicionog političara - pokazala najkreativniji pristup kako može da vrati svoje zarobljene građane. To znači da će rukovodstvo u Kijevu predlagati da se razmene pravoslavni sveštenici za zarobljene ukrajinske vojnike kojih je u ruskim zatvorima oko osam hiljada.

U oktobru je Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula 23 krivična dela protiv sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve. Osim policije, u progonu sveštenika posebno je aktivan nacionalistički sajt "Mirotvorec". U Kijevu za sada ne saopštavaju koliko su uhapsili pravoslavnih sveštenika za vreme masovnih pretresa crkava koje pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovskog patrijarhata.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

NE PRESTAJU PRETRESI MANASTIRA

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da, zajedno sa Nacionalnom gardom sprovodi pretrese manastira u Zakarpatju, Žitomirskoj i Rovenskoj oblasti. Ukrajinske policijske službe objašnjavaju da se na taj način bore protiv aktivnosti ruskih tajnih službi. Pre početka masovne hajke na sveštenike, ukrajinske policijske strukture su pretresale civile za koje su sumnjali da su proruski orijentisani, pogotovo one koji imaju rodbinu u Rusiji i sa njima komuniciraju telefonom.

 

MEDVEDEV: NEPRIJATELji PRAVOSLAVLjA

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere. "Kijevski satanisti su došli do Ukrajinske pravoslavne crkve, traže veze sa ruskim svetom. Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minski sporazum zarad njegovog neuspelog reizbora", poručio je Medvedev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju