TALIBANI ZABRANILI "GLAS AMERIKE": "Zabrana izveštavanja svakome ko krši zakon"

Đ.G.

01. 12. 2022. u 21:36

TALIBANSKE vlasti u Avganistanu zabranile su radio emitovanje Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) koje finansira vlada SAD. Zabrana je uvedena zbog "žalbi" na programski sadržaj, saopštila je VOA.

ТАЛИБАНИ ЗАБРАНИЛИ ГЛАС АМЕРИКЕ: Забрана извештавања свакоме ко крши закон

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

- Avganistan ima zakone o štampi i svakoj mreži za koja se utvrdi da više puta krši ove zakone biće oduzeta privilegija da izveštava i emituje u Avganistanu - rekao je Abdul Kahar Balki, portparol talibanskog ministarstva spoljnih poslova, u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prema rečima portparola, i Glas Amerike i Radio Azadi – lokalna avganistanska inkarnacija RSE/RL – nisu se pridržavali ovih zakona. Obe su označene kao „ponovljeni prestupnici“ koji „nisu pokazali profesionalizam i zbog toga su zatvoreni“ , rekao je on. Zabrana je stupila na snagu u četvrtak.

Vladajuća islamistička vlada nije dala više detalja o konkretnim pritužbama koje je primila, saopštila je VOA.  

Braneći se od zabrane, medijska kuća je insistirala da radi „sa novinarskom nezavisnošću“ i da ima za cilj da obezbedi „sveobuhvatno, uravnoteženo izveštavanje“ o događajima.

Američka agencija za globalne medije (USAGM), koja nadgleda i VOA i RSE/RL, je američka federalna agencija koju finansira Kongres.

Talibani su razbili slobodu štampe otkako su došli na vlast prošlog avgusta, brzo preuzimajući kontrolu nad glavnim gradom Kabulom nakon što se srušila vlada koju podržavaju SAD, a američke trupe su otišle u brzom i neuspešnom povlačenju.

Prema organizaciji Reporteri bez granica za slobodu štampe, broj medija u Avganistanu je opao za 40 odsto otkako su talibani preuzeli kontrolu. Broj novinara je opao za 60 odsto, saopštila je nevladina organizacija.

Ranije ove godine, nemački državni emiter Dojče vele rekao je da su zabranjeni neki od njegovih avganistanskih programa, dok su BBC-jevi programi na paštu, perzijskom i uzbekistanskom takođe ukinuti - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)