RUSIJA UPOZORAVA: Postoji velika opasnost da se sklizne u nuklearni rat

Novosti online

01. 12. 2022. u 14:30

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da bilo koji sukob između nuklearnih sila, čak i u slučaju da počne sa upotrebom konvencionalnog naoružanja, može prerasti u nuklearni rat.

РУСИЈА УПОЗОРАВА: Постоји велика опасност да се склизне у нуклеарни рат

Vojna baza Avijano u Italiji, Foto EPA

 - Imamo zajedničku izjavu predsednika (Rusije i Sjedinjenih Država) iz juna 2021. godine da u nuklearnom ratu niko ne može da pobedi, zato ga ne treba pokretati. Imamo i sličnu izjavu pet nuklearnih sila, pritom mi smo bili spremni da odemo korak dalje i da kažemo, ne samo da se ne sme pokrenuti nuklearni rat, već je neprihvatljiv i bilo kakav rat između nuklearnih sila. Čak i ako neko odluči da ga započne konvencionalnim sredstvima, rizik od eskalacije u nuklearni rat će biti ogroman - rekao je on.

Prema rečima Lavrova, Moskva sa zabrinutošću posmatra retoriku Zapada koji optužuje Rusku Federaciju da priprema neku vrstu provokacije, upotrebom oružja za masovno uništenje.

 - Međutim, sam Zapad, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, čini sve da poveća svoje skoro direktno učešće u ratu koji oni vode protiv Rusije rukama Ukrajinaca. To je opasan trend - rekao je ministar.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili