DIGAO U VAZDUH SEBE I SVOJE POMOĆNIKE? Novi detalji pogibije vođe Islamske države

Tanjug

01. 12. 2022. u 11:41

MILITANT Islamske države (IS) vođa Abu el Hasan el Hašemi el Kuraiši, koji je poginuo sredinom oktobra u Siriji, digao je u vazduh sebe i svoje pomoćnike nakon što su ih opkolili lokalni borci u mestu Džasem, rekli su Rojtersu borci koji su bili umešani u taj sukob.

ДИГАО У ВАЗДУХ СЕБЕ И СВОЈЕ ПОМОЋНИКЕ? Нови детаљи погибије вође Исламске државе

Foto: AP Photo via militant website, File

Američka vojska saopštila je juče da je El Kuraiši ubijen u napadu koji je izvela pobunjenička Slobodna sirijska armija (FSA) u južnoj provinciji Dera. 

Pokrajina je stavljena pod kontrolu sirijske armije nakon sporazuma o pomirenju, uz posredovanje Rusije 2018, koji je vratio Damasku kontrolu nad južnom Sirijom. 

El Kuraiši i njegovi pomoćnici otkriveni su u tajnom skrovištu u kući, rekli su izvori za Rojters, među kojima su bili i borci FSA, rođaci poginulh boraca i stanovnici Džasema.

Islamska država zauzela je ogromne delove Iraka i Sirije 2014. godine.

Vladavina Islamske države, tokom koje je ubijeno i pogubljeno na hiljade ljudi, okončana je u Mosulu kada su iračke i međunarodne snage tu grupu pobedile 2017. godine.

Islamska država je izgubila osvojene teritorije u Siriji u proleće 2019, ali i dalje deluje u toj zemlji, podseća britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a