DRŽAVNI SEKRETAR SAD: NATO će pomoći Kijevu borbenim sistemima u sovjetskom stilu

P. Z. S. / ria.ru

30. 11. 2022. u 21:06

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken rekao je da NATO istražuje mogućnost pomoći Kijevu sa borbenim sistemima iz sovjetskog doba, kao i municijom za njih, uključujući njihovu proizvodnju.

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР САД: НАТО ће помоћи Кијеву борбеним системима у совјетском стилу

Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/Shutterstock/Ilustracija

-Razmatramo sve opcije kako bismo bili sigurni da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno i šta će joj funkcionisati. Nešto od toga se odnosi na sisteme iz sovjetske ere koji su decenijama bili u njihovim skladištima i, na primer, da osiguramo da za ove sisteme imaju municiju. U nekim slučajevima će možda biti potrebno proizvesti nešto što se već neko vreme nije proizvodilo, rekao je Blinken za CNN na pitanje da li NATO istražuje mogućnost ulaganja u fabrike u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se nastavio proizvodnja oružja sovjetskog doba.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MNOGI MISLE DA JE POGRDNO Šta zapravo znače izrazi ćale i keva?