BAJDEN SPREMAN NA VOJNU INTERVENCIJU? Amerka će napasti da bi sprečila Iran da dobije nuklearno oružje

P. Z. S. / ria.ru

30. 11. 2022. u 18:20

AMERIČKI predsednik Džo Bajden spreman je da pribegne vojnoj intervenciji kao poslednjem sredstvu da spreči Teheran da dobije nuklearno oružje, rekao je specijalni predstavnik SAD za Iran Robert Meli tokom diskusije koju je vodio Forin Polisi.

БАЈДЕН СПРЕМАН НА ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ? Амерка ће напасти да би спречила Иран да добије нуклеарно оружје

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

-Predsednik je rekao da bi kao krajnje sredstvo pristao na vojni scenario ako bi to pomoglo da se Iran spreči da dobije nuklearno oružje. Međutim, još nije došlo vreme za to, rekao je on.

Kako je primetio jedan visoki diplomata, američko rukovodstvo u međuvremenu i dalje preferira diplomatiju kao najbolji način da se reši pitanje mogućeg nabavke nuklearnog oružja od strane Irana.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi ranije je izrazio nadu u tehnički sastanak sa iranskim predstavnicima kako bi se rešila otvorena pitanja. Međutim, 17. novembra Upravni odbor IAEA doneo je rezoluciju koja ukazuje na obavezu Teherana da sarađuje sa agencijom u istrazi vezanoj za identifikaciju tragova uranijuma na tri neprijavljena mesta. Stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Mihail Uljanov rekao je za RIA Novosti da je tema o pronalasku čestica uranijuma u ​​Iranu, stara 20 godina, dobila neprikladnu vrednost na pregovorima o Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA).

Iranski mediji su objavili da je Teheran kao odgovor na rezoluciju IAEA počeo da obogaćuje uranijum do 60 odsto u nuklearnom postrojenju Fordou, stvarajući nove centrifugalne kaskade IR2M i IR4 u nuklearnim postrojenjima u Netanzi i Fordou, kao i da tamo pokreće nove centrifuge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili