EVROPSKA UNIJA PRAVI POSEBAN SUD ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI: Oglasila se Fon der Lajen - Uz podršku UN, spremni smo

Tanjug

30. 11. 2022. u 10:12

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

ЕВРОПСКА УНИЈА ПРАВИ ПОСЕБАН СУД ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УКРАЈИНИ: Огласила се Фон дер Лајен - Уз подршку УН, спремни смо

Ursula fon der Lajen, Foto AP

- Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud - rekla je Fon der Lajenova, a prenosi Rojters.

Kako je rekla, EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti "zločine agresije Rusije".

Ukrajina se zalaže za stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskih vojnih i političkih lidera koje smatra odgovornim za početak rata.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinama nekoliko dana nakon početka napada Rusije 24. februara, ali nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini.

Rusija negira da su na meti njenih napada civili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili