RAT U UKRAJINI: Ukrajinci sprovode čistku u Hersonu; Šojgu: Obučeno 300.000 rezervista; VSU se povlači u Donbasu

Novosti online

30. 11. 2022. u 06:47 >> 22:31

U TOKU je 280. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se teške borbe na jugu i istoku zemlje. Nova pomoć Vašingtona Ukrajini za kupovinu struje i mrežnu opremu. Ministri spoljnih poslova članica NATO poručuju da će nastaviti da pružaju Ukrajini vojnu, finansijsku i energetsku pomoć. Moskva odgovara da, ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, NATO postaje legitimna meta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци спроводе чистку у Херсону; Шојгу: Обучено 300.000 резервиста; ВСУ се повлачи у Донбасу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kadirov: Ahmat eliminisao ukrajinske diverzante

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je u sredu, 30. novembra, objavio da je likvidirana ukrajinska DRG (divirzantsko-izviđačka grupa), koju su čečenski specijalci otkrili u oblasti Kremenaja. Političar i vojnik objavio je relevantan video na društvenim mrežama, piše portal Donbas Danas.

Kako je sam Kadrov napomenuo u komentaru snimka, ukrajinske diverzante su, pokušavajući da upadnu na ruske položaje, uništili borci specijalnih snaga Ahmat.

Rusi u Majorsku (VIDEO)

Vojni oficiri NM DPR prvi su posetili oslobođeni Majorsk, koji su uz podršku mobilisanih rezervista oslobodile snage 3. bataljona 3. gardijske brigade 1. armijskog korpusa. Akcije jurišnih grupa korigovane su uz pomoć bespilotnih letelica.

Tokom briljantno izvedenog napada, neki od ukrajinskih militanata su izbačeni iz stroja, neki su pobegli, ostavljajući ranjenu braću, a ostali su zarobljeni. Zauzimanje Majorska omogućiće aktivniji razvoj ofanzive na Artjomovsk i Đeržinsk (Toreck).

„Veliki zid Donbasa“ (FOTO)

Ukrajinski militanti pokazali utvrđenja koja je podigla ruska vojska kod Vladimirovke na Ugledarskom frontu DNR.

Zelenski pozvao Maska da poseti Ukrajinu

Američki preduzetnik Ilon Mask trebalo bi da poseti Ukrajinu kako bi predložio rešenja za izlazak iz sukoba, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

-Izgleda da je Ilon počeo da menja mišljenje, ocenio je Zelenski.

-Ne znam, možda neko utiče na njega, ili on sam donosi odluke, dodao je on.

Printskrin/Youtube/Ofіs Prezidenta Ukraїni

 

Neonacisti sprovode čistku u Hersonu

Ukrajinski neonacisti tragaju na desnoj obali Hersonske oblasti za ljudima koji su učestvovali u pripremi referenduma o pridruživanju regiona Rusiji, saopštio je v.d. gubernatora ove oblasti Vladimir Saljdo na svom kanalu na Telegramu.

On je naglasio da su skoro svi članovi izborne komisije prešli na levu obalu Dnjepra i da njihovi životi nisu ugroženi.

Osim toga, pod „masovnu čistku“ potpali su biznismeni koji su nastavili da rade pod ruskim vlastima. Saljdo je primetio da, generalno, proveravaju sve stanovnike Hersona „koji se svi bez izuzetka smatraju izdajnicima“.

 

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine: Ruska ofanziva u Donbasu i kod Krasnog Limana

Generalšatab oružanih sanga Ukrajine dao je kratak izveštaj sa fronta. Prema saopštenju GŠ VSU u toku su ofanzivna dejstva ruske armije.

U izveštaju se navodi da na Artjomovskom pravcu ruska vojska nastavlja da usmerava svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija, a na pravcu Avdejevskog pokušava da poboljša taktičku situaciju.

Oružane snage RF, takođe, se aktivno brane u pravcu Kupjanska, Zaporožja, Hersona i Limana.

Ruske trupe su izvele 2 raketna napada na infrastrukturne objekte, izvele 20 vazdušnih udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine i gađale objekte u Hersonu iz MLRS-a.

Pretnja od neprijateljskih raketnih udara na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu na celoj teritoriji.

Foto Tanjug/AP

 

Šojgu: Obučeno 300.000 rezervista

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca već obučeno tokom delimične mobilizacije.

-Preko 300.000 rezervista, uključujući dobrovoljce, obučeno je za dva meseca, rekao je Šojgu na sastanku odbora Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, oko tri hiljade instruktora je bilo uključeno u borbenu obuku, više od stotinu poligona – i u Rusiji i u Belorusiji.

Foto Tanjug/AP

Sergej Šojgu je napomenuo da su centri za obuku već obučili oko 8.000 posada oklopnih vozila, posada za hardverske komunikacije, artiljerijske sisteme, sisteme PVO, dronove i sisteme za elektronsko ratovanje.

Ministar je pojasnio da su vojnici dobili činove i veštine za uspešno izvršavanje zadataka kako samostalno, tako i u sastavu jedinica.

NAPAD NA ARTJOMOVSK: 6. kozački puk LNR naneo udar po položajima Oružanih snaga Ukrajine

Artiljerci puka Platov iz 2. armijskog korpusa pomaže jurišnim grupama koje napreduju na neprijateljske položaje.

SBU privodi sveštenike za razmenu za ukrajinske ratne zarobljenike

Objavljen je razlog pretresa pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u pravoslavnim crkvama i manastirima u Ukrajini.

Kako se ispostavilo, kijevski režim želi da razmeni, između ostalog, privedene sveštenike UPC za zarobljene Ukrajince, izjavio je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Andrej Jusov.

Kijevski nacionalisti optužuju sveštenstvo za kolaboracionizam, tvrdeći da koriste eparhije kao ćelije „ruskog sveta“. Pretresi su već izvršeni u nekoliko manastira u Ukrajini.

 

Grivna proterana iz Zaporoške oblasti

Zaporoška oblast od 1. januara 2023. godine napušta dvovalutnu zonu – grivna se neće više primati u ovom regionu, saopštile su u sredu oblasne vlasti.

 

"NATO potvrdio da ne želi mirno rešenje u Ukrajini"

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zajednička izjava usvojena na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Bukureštu ukazuje da Alijansa nije zainteresovana za političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini.

- Ne mogu da zanemarim izjavu ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a. Ova izjava je usvojena u periodu od 22. do 30. novembra u Bukureštu. Ono što je napisano u tom dokumentu ukazuje da NATO apsolutno nije zainteresovan za političko i diplomatsko rešenje u Ukrajini - rekla je Zaharova.

Foto: EPA

Ona je ocenila da NATO nastavlja da sprovodi politiku oblikovanu neposredno nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014, što uključuje "davanje blanko podrške režimu u Kijevu i, shodno tome, demonizovanje Rusije kako bi se opravdalo samo postojanje Severnoatlantske alijanse".

Strelkov se javio iz okoline Svatova

Posle duže pauze, iz neke vrste zemunice pojavila se fotografija Girkina-Strelkova sa zastavom „Novorosije”.

Početkom oktobra otišao je na front i prekinuo javnu aktivnost.

 

MO Ukrajne: Treba nam još PVO sistema

Ministarstvo odbrane saopštilo je da li će osvajači uspeti da iscrpe ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Rusija neće moći da iscrpi vazdušnu i protivraketnu odbranu Ukrajine ukoliko se trenutna situacija ne promeni. Međutim, postoji problem: našoj zemlji je potrebno više sistema PVO za zaštitu objekata koje agresor napada.

Aleksej Kopitko, slobodni savetnik ministra odbrane, podelio je ove zaključke na svojoj ličnoj Fejsbuk stranici. On je napisao: -Prioritet je sada protivvazdušna/protivraketna odbrana. Dobra strana, Rusi pokušavaju da iscrpe naše zalihe raketa, ali sa trenutnim trendovima neće uspeti. Loša strana, broj lansera ostaje nedovoljan.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Prema rečima Kopitka, još nekoliko NASAMS sistema i jedan IRIS-T SLM mogli bi da promene situaciju na bolje. Ruski raketni udari na Ukrajinu bili bi skupo zadovoljstvo sa nepredvidivim ishodom.

-Iskustvo pokazuje da se Rusi prilagođavaju dovoljno brzo. Verovatno će tražiti način da pokrenu masovne udare sa relativno jeftinim jedinicama, poput iranskih. Štaviše, iz neočekivanih pravaca. Ali i mi ćemo se prilagoditi, rezimirao je Kopitko.

Istovremeno, analitičar nije komentarisao snabdevanje Ukrajini sistema Patriot ili borbenih aviona. Prema njegovim rečima, važan je rezultat, a ne izjave.

 

MO Rusije: Potpuno oslobođena Andrejevka

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad selom Andrejevka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-Usled ofanzivnih dejstava ruskih trupa, naselje Andrejevka Donjecke Narodne Republike je potpuno oslobođeno od jedinica Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je ministarstvo.

Osim toga, ruska vojska nastavlja uspešnu ofanzivu u pravcu sela Vodjanoje u DNR.

Ministarstvo odbrane je danas objavilo i oslobađanje Belogorovke i Perše Travnja na teritoriji Donjecke Narodne Republike.

Ranije je vršilac dužnosti šefa republike Denis Pušilin izvestio o uspesima ruskih trupa na ugledarskom pravcu. Prema njegovim rečima, uskoro se može očekivati oslobađanje Ugledara . Pored toga, ruska vojska je blizu operativnog opkoljavanja Artemovska, a u Marinki se već vode borbe u centru grada.

Ruska ofanziva na Soledarskom pravcu (MAPA)

Jurišni odredi PMC „Vagner“ i jedinice NM DNR nastavljaju sa čišćenjem područja u blizini Kurdjumovke. Informacija o potpunom zauzimanju Spornog nije potvrđena: uprkos jučerašnjem snimku iz sela, bar deo sela je i dalje pod Oružanim snagama Ukrajine.

U oblasti Bahmuta, komanda Oružanih snaga Ukrajine očekuje razvoj ofanzive Oružanih snaga RF južno i jugozapadno od Bahmuta. Prenos rezervi je otežan zbog loših puteva.

Istovremeno, nema stabilne veze između ukrajinskih jedinica zbog kvara nekoliko VHF repetitora. Starlink satelitski komunikacioni terminali su stavljeni u prvi plan.

Ilustracija

Rezerve iz drugog ešalona odbrane, uključujući plaćenike koji govore engleski, prebačeni su na područje Bahmuta, Opitnog i Bele Gore. Na uporišnim tačkama u školskoj zgradi u Opitnom i istočno od Bele Gore opremljeni su vatreni položaji teškim mitraljezima.

Zbog pretnje proboja ruskih trupa sa granica grada Bahmuta, tri MLRS BM-21 Grad, kao i deo sastava 43. bataljona 53. Ombre i 71. Jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine, povlače se na nove položaje.

Foto AP

Minobacačke posade 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i helikopteri armijske avijacije gađaju područja ofanzive Oružanih snaga RF u Andrejevci, Opitnom, Zajcevu, na autoputu Soledar-Bahmut. Takođe, projektil OTRK-a „Točka-U“ udario je na Popasnu.

U blizini Torecka (Džeržinska) isporučena je pošiljka municije i gorivo i maziva u očekivanju ofanzive ruske vojske sa linije Majorsk-Šumi.

 

 

Glavno je da Ukrajina pobedi, a ne da se raspravlja o njenom ulasku u NATO

Severnoatlantska alijansa sada smatra glavnim da se obezbedi pobeda Ukrajine, a ne da razgovara o njenom ulasku u blok, jer u suprotnom neće moći nigde da pristupi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse u Bukureštu.

Foto: Tanjug/AP/Vikipedija/Tviter printskrin

- Sada je najhitniji zadatak učiniti sve da Ukrajina pobedi kao demokratska suverena zemlja u Evropi. Ako Ukrajina ne pobedi kao suverena zemlja, onda pitanje članstva uopšte neće biti na stolu - rekao je on.

Istovremeno, Stoltenberg je naglasio da za Ukrajinu može biti mnogo toga između „ničega“ i „punog članstva“ u NATO.

- Moramo da razvijamo saradnju sa Ukrajinom - političku i praktičnu. Sada je najvažnije da Ukrajina pobedi - dodao je on.

Uništeno skladište oružja u području Dnjepra

Sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 u području Artjomovska (Bahmut);

U Donjeckoj narodnoj Republici oslobođena su mesta Belogorovka i Perše Travnja, a u području Kupjanska likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika.

Svi napadi ukrajinske vojske južno od Donjecka su odbijeni, protivnik je vraćen na početne pozicije.

Foto Tanjug/AP

U području Dnjepra uništeno je veliko skladište oružja, gde se čuvala municija za sisteme "Uragan", "Himars" i druge.

Demontaža spomenika osnivača grada u Odesi

Gradska skupština Odese doneo je odluku o demontaži spomenika Katarini II i generalu Suvorovu, osnovačima grada.

Poboljšanje savezničkih pozicija u gradskom jezgru Marinke

Savezničke snage svakodnevno poboljšavaju svoje pozicije u gradskom jezgru Marinke, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Svakog dana beležimo poboljšanje položaja naših jedinica i napredovanje direktno unutar same Marinke - rekao je on Prvom kanalu.

Pušilin je dodao da nije bilo reči o masovnoj evakuaciji civilnog stanovništva iz grada.

- To će postati moguće tek nakon potpunog oslobođenja Marinke - rekao je on.

Kijev sprema eksploziju skladišta hemikalija u Odesi

Ukrajinske vlasti spremaju provokaciju u Odesi, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko.

- Da bi skrenuo pažnju sa neuspeha u Donbasu i katastrofalnih gubitaka, Kijev priprema još jednu provokaciju na jugu Ukrajine - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, Kijev priprema eksploziju skladišta hemikalija u Odeskoj lučkoj fabrici, a zatim da optuže Rusiju za tehnogenu katastrofu.

Foto: Printkrin CBS News

Osim toga, Narodna milicija LNR saopštila je da se priprema još jedna provokacija ukrajinskih specijalnih službi – oni pokušavaju da optuže ruske vojnike za masakre i mučenje stanovnika Kupjanska. Da bi to uradile, snage bezbednosti su ekshumirale tela mrtvih sa gradskog groblja i unakazali ih.

Igor Murašov označen kao koordirnator terorističkih aktivnosti

Jurij Černičuk, bivši glavni inženjer ukrajinskog Energoatoma, koji je radio u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - novi direktor atomske centrale, izjavio je Renat Karča, savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" pod čijom upravom se ona nalazi.

Bivši direktor stanice Igor Murašov uhvaćen je u saradnji sa ukrajinskom Službom bezbednosti i proteran u Ukrajinu. Prema rečima bivšeg gradonačelnika Energodara Aleksandra Volge, on je bio koordinator terorističkih aktivnosti na stanici i u samom gradu.

Ukrajina iskorišćava ljudstvo da zatrpa položaje ruskih snaga

Oružane snage Ukrajine „uopšte ne štede ljudstvo“, jer tela ukrajinskih vojnika zatrpavaju položaje ruskih snaga, rekao je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.

Foto: Tanjug

- Oni koncentrišu brojno ljudstvo na svakom delu fronta, ali bez ikakvog sistema. Imam utisak da naše položaje zatrpavaju telima. Gađa se praktično cela linija fronta – tehnika ili ljudstvo se uništavaju ciljanom vatrom naše artiljerije čim se pojave - rekao je Gagin.

Kako je dodao, Kijev „iskorištava najzdraviji, najsnažniji, najhrabriji deo muške populacije“.

Šojgu: Ruski instruktori već obučili više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je za dva meseca oko 3.000 instruktora obučilo više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca.

 - U borbenu obuku novih vojnih formacija uključeno je oko 3.000 instruktora. Angažovano je više od sto poligona na teritoriji naše zemlje i Belorusije. Za dva meseca je obučeno preko 300.000 rezervista, uključujući dobrovoljce - rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Kako je precizirao, u centrima za obuku je obučeno oko 8.000 posada za borbena vozila i tenkove, jedinica koje će rukovati artiljerijskim sistemima, sredstvima PVO, sistemima za upravljanje bespilotnim letelicama i za elektronsko ratovanje.

 - Vojnici su stekli znanja i veštine koje su neophodne za uspešno izvršavanje borbenih i specijalnih zadataka kako samostalno, tako i u okviru jedinice - rekao je Šojgu.

Snabdevanje naoružanjem

Jedinice Oružanih snaga Rusije, koje su u stalnoj pripravnosti, sledeće godine treba da budu snabdevene oružjem na nivou od 97 odsto, rekao je Šojgu.

Foto: Russian Defense Ministry

 - S obzirom na dodatno izdvojena budžetska sredstva, sledeće godine će se finansiranje državnog odbrambenog naloga povećati praktično 1,5 puta. To će omogućiti da formacije i vojne jedinice u stalnoj pripravnosti budu obezbeđene naoružanjem i opremom na nivou od 97 odsto - rekao je Šojgu.

Kako je precizirao, državni odbrambeni nalog za 2022. godinu biće realizovan na nivou od najmanje 99 odsto.

Šojgu je saopštio da je važno da se održi maksimalan obim proizvodnje i da se organizuje isporuka naoružanja vojsci i pre predviđenih rokova.

- Ministarstvo odbrane Rusije će sledeće godine posebnu pažnju posvetiti kapitalnoj izgradnji u interesu nuklearnih snaga - saopštio je Šojgu.

 

Gubici ukrajinske vojske preko 100.000

Gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije (SVO) iznose više od 100 hiljada vojnika, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, od početka specijalne vojne operacije u februaru, „poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”.

Što se tiče štete, ona se procenjuje na 600 milijardi evra.

 

Likvidirana ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u oblasti Kremena

Specijalna jedinica "Ahmat" likvidirala je ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu u oblasti Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

 - Zahvaljujući brzim i dobro koordinisanim akcijama, oni (borci Ahmata) uspeli su u potpunosti da unište neprijateljski odred, koji je pokušao da se probije teritoriju koju kontrolišu čečenski borci - navodi se u tekstu.

Foto EPA


 

Ukrajinski sateliti - legitimna meta

Kvazicivilni sateliti, koje Zapad koristi za podršku operacijama ukrajinske vojske u sukobu, mogu postati legitimna meta Rusije, izjavio je za Sputnjik Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

 - Zapadne zemlje aktivno koriste potencijal civilne kosmičke infrastrukture, pre svega grupa satelita u niskoj orbiti, u cilju podrške operacije Oružanih snaga Ukrajine. Uz njenu pomoć se vrše konkretni, čisto borbeni zadaci otkrivanja lokacija, rute kretanja i dejstava ruskih trupa, kontrolu bespilotnih letelica, kao i ciljano navođenje iz svemira precizno navođene municije - rekao je Jermakov.

On je napomenuo da takva upotreba „civilnih satelita, u najmanju ruku, izaziva pitanja u kontekstu Sporazumu o svemiru, koji podrazumeva njegovu isključivo miroljubivu upotrebu, i zahteva najozbiljniju osudu svetske zajednice”.

 - Potvrđujemo da takva kvazicivilna infrastruktura, ako se koristi u vojnim operacijama protiv Rusije, sasvim logično može da postane legitimna meta uzvratnog napada - rekao je diplomata.

Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da, uzimajući u obzir globalnu pokrivenost teritorije Zemlje civilnim svemirskim letelicama, „Pentagon testira koncept perspektivnog sistema komandovanja u bilo kojoj tački sveta, dok ogromna većina država nema efikasne protivmere“.

 - Zalažemo se za sprečavanje upotrebe civilnih komercijalnih satelita za obavljanje borbenih misija. Pozivamo sve zemlje koje su zainteresovane za pravilno korišćenje svemirskih tehnologija da ulože zajedničke napore u interesu razvoja zemljine orbite u čisto miroljubive svrhe - izjavio je Jermakov.

Ukrajinski rovovi se pretvaraju u blato

Rovovi ukrajinskih snaga pretvorili su se u blata zbog velikih kiša, javlja Rojters.

Kako je saopštio agenciji ukrajinski vojnik po imenu Petar, "postaje sve komplikovanije zbog kiše i slabog mraza".

Požar u Zaporožju

 - U regionu Zaporožja, nakon pogotka rakete, oštećena je tačka za distribuciju gasa - rekao je guverner Oleksandr Staruh.

Usled toga je izbio požar koji je ubrzo ugašen, ali su tri ulice ostale bez gasa.

 

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine 

Moskva poručuje da Kijev, ukoliko želi da počnu pregovori, mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela.

Sa druge strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba pozvao je NATO da u što kraćem roku pruži pomoć Ukrajini. Ministri spoljnih poslova članica NATO-a su mu odgovorili da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i energetsku pomoć.

 - Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO-a da podrži Ukrajinu - naglasio je Stoltenberg.

Novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme najavljuju i Sjedinjene Američke Države.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će, ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima "Patriot", oni odmah zajedno sa osobljem Alijanse postati legitimna meta ruske vojske.

Zelenski priznao - situacija na prvoj liniji fronta užasno teška

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je noćas da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocenio da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024