NATO SE GRUPIŠE OD BALTIKA SVE DO CRNOG MORA: U Bukureštu počeo dvodnevni sastanak šefova diplomatije zemalja NATO

Goran Čvorović dopisnik iz Brisela

30. 11. 2022. u 07:02

NATO pojačava prisustvo od Baltičkog do Crnog mora - poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Joanisom pred početak jučerašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse u Bukureštu. Obrazložio je da je to odgovor na "agresiju Rusije".

НАТО СЕ ГРУПИШЕ ОД БАЛТИКА СВЕ ДО ЦРНОГ МОРА: У Букурешту почео дводневни састанак шефова дипломатије земаља НАТО

Foto AP

- Razgovarali smo o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO, i o izazovima ruskog ilegalnog rata u Ukrajini. Osnovali smo nove borbene grupe, uključujući i onu koju predvodi Francuska u Rumuniji. Kanadski borbeni avioni takođe pomažu da nebo bude bezbedno. A američke rakete "patriot" pojačavaju odbranu. Ovo šalje jasnu poruku da je NATO tu. Učinićemo sve što je potrebno da zašitimo i odbranimo sve saveznike - poručio je Stoltenberg.

Trenutni period je ocenio kao kritičan po bezbednost:

- Ovde u Bukureštu ministri spoljnih poslova NATO će se osvrnuti na načine kako da pojačamo našu podršku Ukrajini, kao i drugim partnerima koji se suočavaju sa ruskim pritiskom, Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji - naglasio je.

Stoltenberg je pozvao juče zemlje članice da pojačaju podršku Ukrajini u susret zimi, za koju se predviđa da će biti naročito teška, zbog prekida u snabdevanju vodom i strujom, usled, kako je rekao, ruskih napada na infrastrukturu.

- Ne možemo da dozvolimo da Putin pobedi. To bi pokazalo autoritarnim liderima širom sveta da svoje ciljeve mogu da postignu upotrebom vojne sile i da učine svet opasnijim mestom za sve nas. U našem je bezbednosnom interesu da podržimo Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Prvi čovek Alijanse je juče istakao da će NATO ostati uz Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno.

- Nećemo se povući - naglasio je.

NATO vrši pritisak na proizvođače oružja da ubrzaju rad, imajući u vidu da postoje problemi s kapacitetima i isporukom.

Uz dalje dopremanje oružja, ministri su juče na sastanku u Palati rumunskog parlamenta, koju je u megalomanskom stilu izgradio Čaušesku, razmatrali i načine za dostavljanje goriva, medicinske opreme, materijala za prezimljavanje. Na spisku su i ometači za dronove.

Prema vestima koje su stigle iz Bukurešta, američke i evropske firme zajednički pokušavaju da pomognu Ukrajini u popravci dalekovoda. Francuska i Nemačka su, takođe, spremile za slanje generatore.

Takođe, razmatralo se i dokle se stiglo sa prijemom Finske i Švedske u NATO, koji je blokiran zbog izostanka saglasnosti Turske i Mađarske. Kao najavljena tema bio je i razgovor o budućem prijemu Ukrajine, ali izvori s lica mesta ističu da je ta perspektiva "veoma daleko".

FINSKA SE NAORUŽAVA

FINSKO ministarstvo odbrane odobriće kupovinu taktičkih projektila i drugog oružja od SAD početkom sledeće godine, najavio je savetnik iz tog ministarstva Ika Martila. On je dodao i da nastoje da oružje kupe što je pre moguće. Stejt department saopštio je da će predložena prodaja taktičkih raketnih projektila tipa vazduh-vazduh AIM 9X Block II, naprednih bombi tipa AGM-154 i prateće opreme u ukupnoj vrednosti 323,3 miliona dolara, poboljšati mogućnosti finskog naoružanja tipa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

* * * * * * * *

NEMA RAZGOVORA O "NOVOM START" SPORAZUMU O SMANjENjU NUKLEARNOG NAORUŽANjA

MOSKVA OTKAZALA ATOMSKE PREGOVORE SA SAD

ZAMENIK ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva nema drugog izbora nego da otkaže pregovore o nuklearnom oružju sa SAD. Američki Stejt department je ranije saopštio da je Rusija jednostrano odložila razgovore o "Novom START" sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je trebalo da počne u Kairu ove nedelje.

Foto AP

Rjabkov tvrdi da je Vašington samo želeo da razgovara o nastavku inspekcija, dok je Moskva imala druge prioritete.

- Uglavnom, situacija je bila takva da nismo imali drugog izbora. Odluka je doneta na političkoj ravni. Amerikanci su se fokusirali isključivo na temu nastavka inspekcija, dok je rešavanje drugih pitanja za nas bilo i ostalo prioritet. Više puta smo objasnili naše stanovište, ali nismo videli ni najmanju želju s američke strane da krene u tom smeru - rekao je Rjabkov i dodao da je malo verovatno da će se ove godine održati bilo kakav sastanak po tom pitanju. A. V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)