PROGLAŠEN NAJVIŠI NIVO UZBUNE: Nebo nad Havajima crveno, lava ide do 60 metara uvis (VIDEO)

Novosti online

29. 11. 2022. u 15:41

NAJVEĆI aktivni vulkan na svetu Mauna Loa na Havajima aktivirao se prvi put posle gotovo 40 godina, objavio je Bi-Bi-Si.

ПРОГЛАШЕН НАЈВИШИ НИВО УЗБУНЕ: Небо над Хавајима црвено, лава иде до 60 метара увис (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter

Lava se uglavnom zadržava unutar kratera vulkana, ali stanovnici su stavljeni u stanje pripravnosti i upozoreni su na rizik od pada vulkanskog pepela.

Američka geološka služba saopštila je da je, povodom erupcije vulkana Mauna Loa, stanovništvu izdato upozorenje na opasnost.

Nivo uzbune vulkana je takođe povišen na "upozoravajući".

 

Nisu izdata nikakva naređenja za evakuaciju i malo je verovatno da će to uticati na naseljena područja u ovoj fazi, kažu zvaničnici za vanredne situacije.

Mauna Loa, koja se nalazi unutar Nacionalnog parka Havajski vulkani, pokriva polovinu Velikog ostrva američke države. Vulkan se uzdiže na 13.679 stopa (4.169 m) iznad nivoa mora i prostire se na površini od više od 2.000 kvadratnih milja (5.179 kvadratnih kilometara).

Erupcija je izbila u nedelju u 23.30 po lokalnom vremenu na vrhu vulkana, nakon niza upozorenja da je moguća erupcija nakon niza nedavnih zemljotresa u regionu, uključujući više od deset prijavljenih potresa u nedelju.

Upozorenje o padavinama pepela - koje može da kontaminira zalihe vode, ubije vegetaciju i iritira pluća - bilo je na snazi za okolno područje preko noći, ali je od tada ukinuto.

 

Prema USGS-u, Mauna Loa je eruptirala 33 puta od 1843. Prethodna erupcija 1984. poslala je tokove lave u krugu od 8 milja od Hiloa, najnaseljenijeg grada na ostrvu.

Ali populacija Velikog ostrva se više nego udvostručila od 1980. na oko 200.000 stanovnika, a agencija za civilnu odbranu Havaja upozorila je da bi se stanovnici mogli suočiti sa "katastrofom lave".

Mauna Loa je najveći aktivni vulkan na svetu. Postoje i drugi veći vulkani, ali oni su klasifikovani kao neaktivni, što znači da nisu eruptirali dugo vremena, ili izumrli, što znači da je gotovo sigurno da neće eruptirati u budućnosti, prenosi Kurir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati