RAT U UKRAJINI: Rusima se zauzimanjem jednog grada otvaraju velike mogućnosti (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti onlajn

29. 11. 2022. u 07:29 >> 00:42

U TOKU je 279. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русима се заузимањем једног града отварају велике могућности (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

Zelenski priznao: Situacija je teška

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je večeras da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocenio da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška.

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Više eksplozija odjeknulo je večeras u Harkovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Strana.

Za sada nisu objavljeni drugi detalji, ali je izdato upozorenje na vazdušnu opasnost.

Bahmut - prekretnica u ratu?

Ruska vojska trenutno je koncentrisala svoje borbene snage na Bahmut, a ako ga zauzmu to bi mogla da bude prekretnica u toku rata, rekao je penzionisani američki general i svojevremeno komandant NATO-a Vesli Klark u izjavi za Si-En-En.

- Ako ruska vojska zauzme Bahmut, to otvara vrata drugim gradovima, Kramatorsku, Slavjansku, ali može postati bojno polje za 'mlevenje' ukrajinskih snaga. To je ono što žele da urade: ako budu uspeli da izvrše snažan pritisak na ukrajinsku vojsku, pre nego što dovedu druge snage iz Hersona, ako uspeju da ukrajinska vojska klone duhom, da zatraži prekid vatre - Putin pobeđuje - prokomentarisao je Klark.

On je dodao da je Bahmut mesto gde Ukrajinci moraju da se održe.

- Oni jesu ušančeni, ali trpe velike gubitke. To je klanica - dodao je Klark.

Lambreht: Nemačka nije strana u sukobu

Nemačka nije strana u sukobu u Ukrajini i neće to postati, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht.

Eksplozije u Hersonu, VSU gađale su Sudžanski okrug

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu.

Oružane snage Ukrajine gađale su Sudžanski okrug Kurske oblasti Rusije.

Na oblast je ispaljeno 11 raketa, a pogođen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Bela kuća potvrdila: 53 miliona dolara za opremanje sistema za snabdevanje električnom energijom u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države izdvojiće 53 miliona dolara za isporuku opreme za podršku sistema za snabdevanje električnom energijom Ukrajine, saopštila je novinarima na brifingu portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Prema njenim rečima, oprema, uključujući transformatore i vozila u najkraćem roku biće dostavljena Kijevu.

Ona je takođe istakla da je novi paket pomoći dopuna već ranije objavljenom paketu mera za podršku energetskom sektoru Ukrajine u vrednosti od 55 miliona dolara.

Amerika ne da Ukrajini borbene avione

Nabavka borbenih aviona za ukrajinsku vojsku nije prioritet za SAD, saopštio je Pentagon.

U LNR uhapšen saučesnik SBU koji je Kijevu odavao informacije o kretanju ruskih vojnika

Pripadnici organa bezbednosti Luganske Narodne Republike uhapsili su stanovnika republike koji je Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) prenosio informacije o lokaciji i kretanju ruskih vojnika, kao i narodne milicije LNR, saopštio je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama republike.

Porast broja saobraćajnih nesreća u Kijevu

Nestanci struje doveli su do naglog povećanja broja smrtonosnih saobraćajnih nesreća u Kijevu, pije Kijev Indipendent.

Od 10. oktobra, kada su počele restrikcije zbog ruskih udara, broj udesa sa nastradalima porastao je za 55%, nezgode sa pešacima su se udvostručile, a njihova smrtnost je šestostruko porasla.

Uništavanje ukrajinskog tenka nedaleko od Nevelska

Moravjecki: Poljska neće predati Ukrajini svoje Patriote

Poljska neće predati Ukrajini svoje protivvazdušne raketne sisteme Patriot, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki.

Mateuš Moravjecki / Foto AP

- Ne. Naši sistemi Patriot, koje ćemo dobiti, nadam se, uskoro, sigurno će služiti za zaštitu poljskog neba, pošto su to samo prve baterije koje dobijamo - rekao je Moravjecki novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prebacivanja Patriota u Ukrajini, piše Sputnjik.

Ukrajinci priveli zamenika gradonačelnika Hersona

Ukrajinske vlasti privele su zamenika gradonačelnika Hersona, koji je osumnjičen za kolaboracionizam sa ruskim trupama, izvestila je 29. novembra kancelarija generalnog tužioca.

Prema tužiocima, u martu je neimenovani zvaničnik "počeo da sarađuje sa ruskim zastupnicima u Hersonu, uključujući Vladimira Salda, šefa ilegalne okupacione vlade Hersonske oblasti."

- Iako je razumeo da je Rusija nelegalno zauzela oblast, osumnjičeni je pomogao u uspostavljanju komunalnih i stambenih službi okupacione uprave, kao i nezakonito osnovanih agencija za sprovođenje zakona - navodi se u izveštaju.

IAEA pojačava prisustvo svojih stručnjaka u ukrajinskim elektranama

Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačaće prisutstvo svojih stručnjaka u svim nuklearnim elektranama Ukrajine, izjavio je direktor te organizacije Rafael Grosi nakon sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.

- Potvrdio sam, takođe, da će Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačati svoje prisustvo u svim nuklearnim elektranama Ukrajine radi zaštite njihove energetske infrastrukture - napisao je Grosi na Tviteru.

Slovaci donirali oklopna vozila Ukrajini

Slovački ministar odbrane Jaro Nad rekao je danas da je 30 slovačkih guseničarskih borbenih vozila BMP-1 donirano Ukrajini, piše Kijev Indipendent.

Vozila su isporučena "na osnovu sporazuma sa Nemačkom", napisao je Nad na Tviteru.

Ministar je u avgustu najavio ovu isporuku Ukrajini, rekavši da će Slovačka zauzvrat od Nemačke dobiti 15 tenkova Leopard 2, neophodnu municiju, rezervne delove i sveobuhvatnu obuku.

NATO razmatra predaju Ukrajini lovaca MiG-29 i F-16

Lideri država NATO-a vratili su se ideji da se Ukrajini isporuče lovce MiG-29, kao i moderne američke F-16, napisao je u čalnku za Blumberg penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.

- Šefovi zemalja NATO-a ponovo razgovaraju o mogućnosti da Kijevu isporuče sovjetske lovce MiG-29 (Poljska je ranije izjavila da je spremna da ih pošalje Kijevu) ili čak multifunkcionalne i lake za učenje američke lovce F-16, kojih ima u izobilju - napisao je Stavridis.

On podseća da je Severnoatlantska alijansa odustala od ovog plana u prvim danima vojnog sukoba i savetuje joj da značajno poveća podršku Kijevu iz vazduha.

Peskov: Za početak pregoora potrebna politička volja Kijeva

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je za početak pregovora između Rusije i Ukrajine potrebna politička volja i spremnost Kijeva da razgovara o zahtevima koje je ranije postavila Moskva.

- Mora da postoji politička volja, spremnost da se razgovara o onim zahtevima Rusije koji su dobro poznati - rekao je Peskov.

Oslobođena dva sela

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je na Telegram kanalu da su dva sela oslobođena.

- Na teritoriji Donjecke Narodne Republike, snage DNR i LNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile su Perše Travnju i Andrejevku - navodi se u tekstu.

Pušilin: Ugljedar će biti pušten "vrlo brzo"

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin rekao je da će Ugljedar biti pušten "vrlo brzo".

- Ugljedar je važan pravac. Neprijatelj pokušava - noću je bilo određenih pokušaja kontranapada u pravcu Pavlovke. Za neprijatelja je to bio bolan gubitak naselja, položaja. Međutim, mi znamo da zadaci moraju da se izvrše. Ugljedar će takođe biti oslobođen vrlo brzo - rekao je Pušilin.

On je istakao da oslobađanje Ugledara otvara mogućnost dolaska do Kramatorska i Slavjanska.

Otežana evakuacija

Vremenske prilike i nedostatak snaga otežavaju ukrajinskim brigadama evakuaciju ranjenika u području Kupjanska i Krasnog Limana, saopštio je Sputnjiku Andrej Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

- Specijalizovana oprema, koja je sada uglavnom na točkovima, ne može da se nosi sa postavljenim zadacima. Logistika je poremećena - loši vremenski uslovi ne dozvoljavaju im (ukrajinskim evakuacionim timovima) da odu na mesta gde je velika koncentracija ranjenih - rekao je Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

On je pojasnio da zbog toga raste broj sanitarnih gubitaka u redovima neprijatelja. Prema rečima Maročka, u ovom pravcu ukrajinske snage bezbednosti imaju značajan broj ranjenih i poginulih.

- Fale im lekare jer je broj žrtava značajno povećan, uključujući i zbog aktivnog rada naše artiljerije - zaključio je sagovornik agencije.

U Odesi hitna isključenja struje

U Odeskoj oblasti uvedeni su hitna isključenja struje i ne funkcionišu rasporedi stabilizacijskih isključenja, saopštile su „Odeske električne mreže“, prenose RIA novosti. 

Odmazde na desnoj obali Hersona

Na desnoj obali Hersonske oblasti, koju kontroliše Kijev, odvijaju se odmazde, čije žrtve nisu samo proruski aktivisti, već i obični građani, posebno porodica - majka i sin, ubijeni zbog novca, rekao je za RIA Novosti načelnik ruske administracije Snigirevskog okruga Jurij Barbašov.

Ruska vojska odbila napad ukrajinskih snaga iz tri pravca u LNR

Ukrajinske trupe su bezuspešno pokušale da izvedu ofanzivu u području Svatova, Luganska Narodna Republika, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- Oružane formacije Ukrajine nastoje da intenziviraju ofanzivna dejstva u pravcu Svatova. Tokom proteklog dana nekoliko neprijateljskih taktičkih grupa pokušalo je da probije našu liniju odbrane iz tri pravca u istom trenutku. Svi napadi su odbijeni - rekao je on.

Maročko je pojasnio da su se ukrajinske trupe, pretrpevši kolosalne gubitke, vratile na svoje ranije zauzete položaje.

Kizeveter: Šolc se nije usudio da preda tenkove Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc nije se usudio da preda tenkove Ukrajini, plašeći se ruske reakcije, rekao je u intervjuu za "Deutsche Virtschafts Nachrichten" poslanik Bundestaga iz CDU-a, pukovnik u penziji Roderih Kizeveter.

- Po mom mišljenju, kancelara je uznemirilo rašireno mišljenje u Rusiji da bi upotreba nemačkih tenkova protiv ruskih trupa bila provokacija (iz Berlina) - rekao je on.

Kizeveter je kritikovao i Šolcovu izjavu da Berlin neće preduzeti nikakve korake bez saglasnosti svojih saveznika iz NATO-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama