OTKUCAVA I "TIK-TOKU"! Rizik po američku nacionalnu bezbednost "dolazi" od pet kineskih kompanija

D. Vujičić

27. 11. 2022. u 08:11

AMERIČKA Federalna komisija za komunikacije zabranila je autorizaciju nekoliko kineskih kompanija, nazivajući ih pretnjom po nacionalnu bezbednost.

ОТКУЦАВА И ТИК-ТОКУ! Ризик по америчку националну безбедност долази од пет кинеских компанија

Foto Tanjug/AP

U minuli petak je zabranjena oprema za video-nadzor i telekomunikacije koje proizvode kineske kompanije "Huavej" i ZTE, jer su po odluci Komisije "pretnja nacionalnoj bezbednosti".

U zvaničnom izveštaju i nalogu FCC-a stoji: "Radnje koje preduzimamo u usvajanju novih pravila i procedura u skladu su sa direktivom Kongresa u Zakonu o bezbednoj opremi iz 2021. na osnovu stručnog nalaza da takva oprema predstavlja neprihvatljiv rizik po nacionalnu bezbednost".

Shodno tome, u izveštaju i nalogu se navodi zabrana sve "telekomunikacione i opreme za video-nadzor koju proizvode "Huavej" i ZTE (i one njihovih podružnica i filijala)."

Pored toga još tri kineske kompanije "Hitera", "Hikvižn" i "Dahua" se takođe suočavaju sa sankcijama za svoju opremu dok FCC "ne odobri planove i mere ovih entiteta koje će obezbediti da se takva oprema neće plasirati na tržište i prodavati "radi javne bezbednosti, bezbednosti državnih objekata, fizički nadzor nad kritičnom infrastrukturom ili druge svrhe nacionalne bezbednosti."

Foto Tanjug/AP

Dok se u SAD još čeka reakcija iz Pekinga na očigledni "protekcionizam" američkih zakonodavaca, Blomberg podseća i da je sudbina kineske aplikacije "Tik-tok" u SAD i dalje neizvesna.

Aplikacija "Tik-tok" našla se pod žestokim napadom unutar Demokratske i Republikanske stranke, dok američka administracija razmatra predlog o dozvoli za nastavak rada aplikacije u Sjedinjenim Državama.

Dva istaknuta senatora iz Demokratske i Republikanske stranke najavila su da će do kraja meseca uvesti zakon za zabranu korišćenja "Tik-toka" u Sjedinjenim Državama, usred strahovanja da je to kineski "alat za nadzor", preneo je Blumberg.

"Ne radi se samo o sadržaju koji otpremate na 'Tik-tok', već o svim podacima na vašem telefonu, drugim aplikacijama, svim vašim ličnim podacima, čak i slikama lica, čak i tamo gde vaše oči gledaju u vaš telefon", rekao je republikanac iz Arkanzasa Tom Koton za Fok njus sandej.

Koton je platformu nazvao "jednim od najmasovnijih programa za nadzor ikada, posebno za mlade u Americi", savetujući Amerikance da izbrišu aplikaciju i nabave novi telefon.

SPORAZUM ZA PLATFORMU

Bajdenova administracija traži bezbednosni sporazum kako bi "Tik-tok" nastavio da radi u Sjedinjenim Državama. Predlog koji razmatra Bajdenova administracija usloviće da se sav korisnički saobraćaj iz SAD usmerava preko servera koje održava "Orakl korporacija", pri čemu će ovaj drugi vršiti reviziju algoritama aplikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba