ŠEST MESECI PROVEO U PRITVORU: Vatikan optužio Peking za kršenje bilateralnog sporazuma - sporan biskup

Tanjug

26. 11. 2022. u 15:28

VATIKAN je danas optužio kineske vlasti da su prekršile bilateralni sporazum o imenovanju biskupa postavljanjem jednog sveštenika u biskupiju koju Sveta stolica ne priznaje.

ШЕСТ МЕСЕЦИ ПРОВЕО У ПРИТВОРУ: Ватикан оптужио Пекинг за кршење билатералног споразума - споран бискуп

Foto Tanjug/AP

U saopštenju Svete stolice se navodi da je Vatikan sa "iznenađenjem i žaljenjem" saznao da je za pomoćnika biskupa u Đangsiju postavljen biskup Đovani Peng Vejdž, svešteno lice iz drugog grada, prenosi Rojters.

Vatikan ne priznaje Đangsi kao biskupiju, navodi se u saopštenju i dodaje da ovo postavljenje nije "u skladu sa duhom dijaloga" o čemu su se obe strane saglasile 2018. godine.

Vatikan ističe da je postavljanje biskupa Đovanija Penga Vejdža usledilo posle "snažnog pritiska lokalnih vlasti".

U izveštaju katoličke novinske agencije Ejža njuz navodi se da je Peng tajno zaređen za biskupa uz papsko odobrenje 2014. godine, četiri godine pre sporazuma i podseća se da je tada proveo šest meseci u pritvoru.

Vatikan očekuje objašnjenje od kineskih vlasti izražavajući nadu da se "slične situacije neće ponavljati", navodi se u saopštenju.

Dogovor postignut 2018. godine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podela u Kini između, kako navodi Rojters, frakcije katoličke crkve lojalne papi i zvanične kineske katoličke crkve koju podržava Peking.

Prvi put od 1950-ih obe strane su priznale papu kao vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, ali, po svemu sudeći ovo imenovanje u Đangsiju predstavlja ozbiljno kršenja sporazuma o imenovanjima biskupa postignutog 2018. godine.

Sporazum, koji su neki krugovi u katoličkoj crkvi okarakterisali kao "rasprodaju za komunističke vlasti", poslednji put je obnovljen u septembru na period od dve godine, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom