JERMENIJA BI DA NAPUSTI SAVEZ SA RUSIJOM: Putin ne želi isključivanje Jerevana iz ODKB

Đ.G.

25. 11. 2022. u 15:49

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan je na Savetu za kolektivnu bezbednost (CSC) ODKB u Jerevanu odbio da potpiše završni dokument i dokument o „pomoći Jermeniji“, pozivajući se na političke ocene sukoba sa Azerbejdžanom koje ne odgovaraju interesima zemlje, prenosi Pravda.ru.

ЈЕРМЕНИЈА БИ ДА НАПУСТИ САВЕЗ СА РУСИЈОМ: Путин не жели  искључивање Јеревана из ОДКБ

Foto: Prntsrkin/Twitter/@Gerashchenko_en

Pašinjan smatra da je Azerbejdžan okupirao teritoriju Jermenije (misli se, verovatno, na deo regiona Sjunik) i predlaže odlukom Saveta bezbednosti ODKB „da se ubrza neophodan politički i diplomatski rad sa azerbejdžanskom stranom, u cilju momentalno i bezuslovno povlačenje azerbejdžanskih trupa sa suverene teritorije Republike Jermenije na početne položaje od 11. maja 2021.

- Politička procena navedenih događaja neophodna je, pre svega, sa moralne tačke gledišta, pošto bi to trebalo da bude logična manifestacija savezničkih odnosa - rekao je Pašinjan.

On je podneo tužbe i protiv ruskih mirovnjaka, koji, po njegovom mišljenju, ne ispunjavaju svoje dužnosti na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu. Da pojasnimo, problem je u tome što Azerbejdžan već smatra Karabah svojom teritorijom, ali de fakto ne ulazi u njega, a Jermenija insistira da se status Karabaha odredi na referendumu - prenela je Pravda.ru.

 

Mišljenje: Povlačenje Jermenije iz ODKB je unapred donet zaključak

Predsednik jermenskog parlamenta Alen Simonjan smatra da ODKB nije održiv.

- Život dokazuje da se vojna uloga ODKB-a na postsovjetskom prostoru ne opravdava  - rekao je on . Prema rečima poslanika, Jermenija je pristupila ODKB „da bi se zaštitila od tursko-azerbejdžanskog tandema“ i nije ga primila.

Kanal TG „Imidž budućnosti“ smatra da je povlačenje Jermenije iz ODKB unapred predviđeno. Jerevanu su, kao i Astani, na Zapadu obećane velike povlastice za istupanje iz saveza sa Ruskom Federacijom, a početak realizacije ovih planova je proleće 2023. godine.

(Pravda.ru)


 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest