ALIJEV PROTIV MAKRONA: On je napao Azerbejdžan i optužio nas za ono što nismo uradili

Tanjug

25. 11. 2022. u 13:03

AZERBEJDžANSKI predsednik Ilham Alijev izjavio je danas da Baku ne želi da Francuska posreduje u mirovnim pregovorima između Azerbejdžana i Jermenije.

АЛИЈЕВ ПРОТИВ МАКРОНА: Он је напао Азербејџан и оптужио нас за оно што нисмо урадили

Foto: AP/Azerbaijani Presidential Press Office via AP

Alijev je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron "napao" i "vređao" Baku i da ne bi trebalo da bude posrednik u pregovorima dve zemlje, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije saopštilo je danas da je Azerbejdžan ignorisao ovim stavom jermenski predlog za mirovni sporazum, prenela je novinska agencija TASS, pozivajući se na saopštenje.

U današnjem obraćanju Alijev je optužio jermenskog premijera Nikola Pašinjana da pokušava da potkopa sledeću fazu pregovora insistirajući da Francuska mora biti posrednik.

- Makron je napao Azerbejdžan i optužio nas za ono što nismo uradili - rekao je Alijev na konferenciji za štampu.

On je pojasnio da je francuski predsednik zauzeo "antiazerbejdžanski stav" i da je "vređao" Baku.

- Jasno je da u ovim okolnostima, sa takvim stavom, Francuska ne može biti deo mirovnog procesa između Azerbejdžana i Jermenije - naglasio je Alijev, prenosi Rojters.

On je dodao da je sledeći sastanak sa Pašinjanom, zakazan za 7. decembar u Briselu, otkazan zbog zahteva Jermenije da Makron učestvuje kao posrednik.

Makron je optužio Rusiju da podstiče tenzije između Bakua i Jerevana, a takođe je potvrdio svoju podršku suverenitetu Jermenije u telefonskim razgovorima sa Pašinjanom, navodi britanska agencija.

Borbe su se razbuktale u septembru između dve države, bivše sovjetske republike, u njihovom višedecenijskom sporu oko regiona Nagorno-Karabah, planinske enklave u Azerbejdžanu u kojem je etnička jermenska većina, koju podržava Jerevan.

Obe strane optužuju drugu da je odgovorna za poslednji sukob, a Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan zauzeo naselja unutar njenih granica.

Prekid vatre je dogovoren krajem septembra, a prošlog meseca u Pragu dve zemlje su se složile da dozvole uspostavljanje civilne misije EU na njihovoj granici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)