DESNIČARSKA FPO PREUZELA VOĐSTVO: Velike promene na političkoj sceni Austrije - Narodna partija kancelara Nehamera u stalnom padu

Tanjug

25. 11. 2022. u 08:05

DESNIČARSKA Slobodarska partija Austrije (FPO) preuzela je vođstvo na političkoj sceni, pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja.

ДЕСНИЧАРСКА ФПО ПРЕУЗЕЛА ВОЂСТВО: Велике промене на политичкој сцени Аустрије - Народна партија канцелара Нехамера у сталном паду

Foto: Piksabej

Najnovije istraživanje društva "Lacarsfeld" pokazuje da bi, kad bi u Austriji sada bili održani izbori, pobedila FPO sa 26 odsto glasova, za jedan procenat više nego prošle nedelje.

Socijaldemokratska partija (SPO), koja je do sada vodila, pala je zbog unutarpartijske rasprave između guvernera pokrajine Burgenland Petera Doskocila i liderke stranke Pamele Rendi-Vagner.

Najpre je dugo ćutanje SPO u vezi s ogromnim brojem tražilaca azila negativno uticalo na položaj stranke u istraživanjima, a prvu poziciju koštala je sada unutarpolitička svađa i odluka Doskocila da finansira istraživanje u kojem bi on bio prikazan kao "voljeniji" u narodu od Rendi-Vagner.

SPO je pala na drugo mesto sa 25 odsto glasova, odnosno dva manje nego pre nedelju dana.

Vladajuća Narodna partija (OVP) kancelara Karla Nehamera može računati na svega 20 odsto glasova i ona se nalazi u stalnom padu, a u proteklih sedam dana popularnost je pala za dva odsto.

Karl Nehamer, Foto Tanjug

Zatim sledi Neos, koji bi trenutno mogao da računa na 13 odsto glasova.

Tek na petoj poziciji je stranka Zelenih, koja vlada u koaliciji sa OVP, a za koju bi trenutno glasalo 10 odsto, koliko je bilo i prošle nedelje.

Time vladajuća koalicija trenutno ima podršku svega 30 odsto birača, malo više nego što bi trenutno dobila FPO.

FPO se, posle korupcionaške afere "Ibica", čini se, oporavila, zahvaljujući kritici prema epidemijskoj politici vlade i politike prema migrantima, što je, inače, glavna tema ove desničarske partije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega