ZA DŽENANOVU SMRT NIKO KRIV: Sud BiH oslobodio optužene za skrivanja dokaza o pogibiji sarajevskog mladića

V.Mitrić

24. 11. 2022. u 20:07

SUD Bosne i Hercegovine danas je, u slučaju Dženana Memića, koji je preminuo februara 2016. godine od posledica prebijanja, doneo presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

ЗА ЏЕНАНОВУ СМРТ НИКО КРИВ: Суд БиХ ослободио оптужене за скривања доказа о погибији сарајевског младића

Foto: Arhiva

Sudsko veće Suda BiH ih je oslobodilo uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice. Naime, oslobođeni, koje je Tužilaštvo BiH optužilo da su „delovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza" o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, usled kojih je izdahnuo 15. februara, zapravo su prvostepeno proglašeni nevinim.

Prvooptuženi Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić, koja je bila u društvu Dženana Memića u trenutku njegovog stradanja, ali se tokom celog slučaja pozivala na amneziju, kao još troje pomenutih, teretili su se da su „fingirali“ dokaze i činjenice, neovlašćeno izuzimali dokaze poput video-snimaka, uništavali dokaze sa mesta događaja, a sve kako bi sakrili stvarne počinioce i način stradanja mladića. Arijana Memić, sestra stradalog Dženana, najavila je da će njena porodica nastaviti ovu borbu. Smatra da je ovo „nepravedna odluka Suda BiH“.

- Sedam godina nastojimo da dođemo do pravde, ovi ljudi su tu jer postoje dokazi - priča Arijana Memić, koja se zahvalila medijima i celokupnoj javnosti na praćenju slučaja od samog početka.

Muriz Memić, otac tragično nastradalog Dženana Memića, pošto je saslušao presudu, nije krio ogorčenost.

- Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene. Znamo da je Osmicu ekspresno oslobodio isti sudija. Ovo je namerno urađeno u Tužilaštvu BiH. Idemo mi dalje sigurno, meni je žao zbog građana koji su došli iz cele BiH, sigurno nećemo stati. Poručujem ilidžanskim begovima i ratnim profiterima - „Doći ćemo po njih sigurno, ne mogu da ne odgovaraju“.

PRETPOSTAVKE

Po rečima sudije Branka Perića „ne može se na pretpostavkama graditi optužba“.

- Sud nije mogao da zaključi da se Alisa mogla sećati svih događaja. Njeni iskazi jesu oskudni, ali nije se moglo s obzirom na njeno stanje utvrditi da nešto krije. Jer, ni ona nije bila sigurna šta se dogodilo. Postavlja se pitanje da li nešto zna više. Treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave koje potiču od pada na zemlju. Desilo se sve uveče, ne znamo da li je nešto mogla da vidi više - istakao je sudija Perić.

Tužilaštvo ima pravo žalbe. Dosadašnjim sudskim postupcima oborena je tvrdnja Tužilaštva Kantona Sarajevo da je mladić stradao usled posledica saobraćajne nesreće, a njegova porodica od početka tvrdi da je ubijen i da su pravosudni organi učestvovali u prikrivanju zločina.

Tokom prethodne godine pozvan je veliki broj svedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje. Ranije je pokrenuta i nova istraga protiv bivše glavne tužitelje Kantona Sarajevo Dalide Burzić i bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužilac u predmetu Memić u ovom tužilaštvu, kao i istraga protiv osoba u policiji koji su se bavili slučajem. Protiv njih se vodi istraga za krivično delo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog dela, ali optužnica još nije podignuta.

Slučaj Dženana Memića duboko je potresao i javnost u Bosni i Hercegovini pa je tako veliki broj građana uvek pružao podršku porodici na brojnim protestima koje su organizovali u Sarajevu i drugim delovima BiH i koji se ponovo najavljuju. Podsetimo, Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo u UKCS. Kada je napadnut, bio je u društvu devojke Alise Mutap koja je takođe zadobila povrede. Motivi za ovo gnusno zlodelo nisu poznati, a tokom istrage privođeno je nekoliko osoba koje su nakon ispitivanja puštene na slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere