NEMAČKA POLICIJA PRETRESLA STANOVE KLIMATSKIH AKTIVISTA: Lepili ruke za pozlaćeni ram svetski poznate Rafaelove slike "Madona"

Tanjug

24. 11. 2022. u 14:12

NEMAČKA policija izvršila je danas u Lajpcigu pretrese stanova dvoje klimatskih aktivista.

НЕМАЧКА ПОЛИЦИЈА ПРЕТРЕСЛА СТАНОВЕ КЛИМАТСКИХ АКТИВИСТА: Лепили руке за позлаћени рам светски познате Рафаелове слике Мадона

Foto: AP

Radi se o Jakobu B. i Maike G, koji su 23. avgusta zalepili ruke za pozlaćeni ram svetski poznate Rafaelove slike "Madona".

Klimatski aktivisti zalepili su se za umetnička dela iz državne zbirke u Drezdenu.

Izazvana šteta je procenjena na 5.000 evra na umetničkom delu, a, zbog privremenog zatvaranja muzeja SKD, ukupno šteta je 7.000 evra.

- SKD će od aktivista preko suda tražiti 10.000 do 12.000 evra - najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Zaksonija još u oktobru.

Ministarka kulture Zaksonije, Barbara Klepš, kazala je da je napad na ovo umetničko delo krivično delo i da je važno da se izazvana šteta naplati.

Jakob B. nije prisustvovao pretresu, pošto se od početka novembra nalazi, zbog iste akcije u Minhenu, u istražnom pritvoru.

Grupa klimatskih aktivista „Poslednja generacija“ poručila je preko tvitera da ih pretresi stanova neće sprečiti u njihovim akcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni