MASOVNA PROIZVODNJA ORUŽJA SUDNJEG DANA: Strateška raketa "Sarmat" puštena u serijsku proizvodnju (VIDEO)

P. Z. S. / ria.ru

23. 11. 2022. u 21:00

U RUSIJI je počela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, izjavio je u intervjuu za „Rusku gazetu“ Vladimir Degtjar, generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“.

МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА ОРУЖЈА СУДЊЕГ ДАНА: Стратешка ракета Сармат пуштена у серијску производњу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub


-Raketni sistem je već pušten u serijsku proizvodnju, opremljen neophodnim materijalom i proizvodnom opremom, naglasio je on.

Kako je precizirao Degtjar, „Sarmat“ će u narednih 40-50 godina ojačati borbeni potencijal Oružanih snaga i pouzdano obezbediti bezbednost Rusije. Prema njegovim rečima, u sadašnjim geopolitičkim uslovima ovo naoružanje će postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garancija održavanja mira.

„Sarmat“ (RS-28) zameniće najtežu svetsku stratešku raketu „Vojevoda“ (po klasifikaciji NATO-a – „Satan“, RS-20V). Razvojni radovi na ovom projektu počeli su 2011. godine. Nova raketa će moći da napada ciljeve i preko Severnog i preko Južnog pola, savladavajući sisteme protivraketne odbrane.

Prvo lansiranje „Sarmata“ po programu državnih ispitivanja sa silosa kosmodroma Pleseck obavljeno je 20. aprila 2022. godine. Ministarstvo odbrane je tada navelo da su konstruktivne karakteristike u svim fazama leta potvrđene, trenažne bojeve glave stigle su u datu oblast poligona Kura na Kamčatki. Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin nazvao je uspešno lansiranje „poklonom NATO-a“.

Po završetku programa testiranja, raketni sistem Sarmat će ući u službu raketnih snaga strateške namene. U raketnoj formaciji Uzhur na Krasnojarskoj teritoriji, glavni raketni puk se već priprema za prenaoružavanje novim raketnim sistemom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili