HTELI DA POKRENU TERORISTIČKI RAT: Osujećena zaveta organizovana protiv Irana - ministar spoljnih poslova izneo detalje

Novosti online

23. 11. 2022. u 18:50

ZAVERA koja je imala za cilj da izazove građanski rat u Iranu i dovede do njegovog raspada je propala, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan, tvrdeći da su nedavne nasilne nemire podstaklo američko i izraelsko oružje.

ХТЕЛИ ДА ПОКРЕНУ ТЕРОРИСТИЧКИ РАТ: Осујећена завета организована против Ирана - министар спољних послова изнео детаље

Foto: Profimedia

Govoreći na konferenciji za novinare, Abdolahjan je izjavio da je Teheran prikupio dokumente koji dokazuju da su iranski protivnici hteli da pokrenu "teroristički rat" sa konačnim ciljem podele Irana. Ovi napori su, međutim, osujećeni, rekao je on, prenosi RT na engleskom.

Ministar je, takođe, sugerisao da su nedavne antivladine nemire podstakle strane zemlje. Prema Abdolahijanu, ove nacije su obmanjivale mlade Irance dok su naoružavale "teroriste u susednom regionu Iračkog Kurdistana".

Osim toga, Iran je u proteklih osam nedelja primetio ogroman porast stranog mešanja, rekao je ministar i dodao da se u iračkom Kurdistanskom regionu, koji se graniči sa Iranom, pojavilo 76 "terorističkih i antiiranskih centara". U međuvremenu, prema zvaničnicima, američko oružje je krijumčareno u Iran.

- Naši prijatelji u Iraku su se obavezali da će ukloniti te terorističke grupe i razoružati ih u određenom vremenskom periodu - primetio je on, signalizirajući da će se iranski udari na ciljeve u Iraku nastaviti sve dok se oni smatraju pretnjom.

U Iranu se već mesecima organizuju nasilni protesti koji su izbili zbog smrti Maše Amini, 22-godišnje devojke koju je iranska policija usmrtila zbog "neprikladnog" hidžaba. Dok iranske vlasti tvrde da je umrla od prethodnog zdravstvenog stanja, Aminina porodica insistira da je pretučena na smrt dok je bila u pritvoru.

Abdolahijanovi komentari dolaze nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi ranije ovog meseca optužio SAD da pokušavaju da destabilizuju Iran podsticanjem nemira pod maskom legitimnih protesta, uzimajući stranicu iz knjige koju je Vašington koristio u Libiji i Siriji, dvema zemljama koje su uronile u građanske ratove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...